Śliwek pojawia się coraz więcej. Uwielbiam dodawać je do ciasta, a jeśli robię już ciasto ze śliwkami to najchętniej wybieram właśnie to :) Nie jest trudne, a smakuje wszystkim. Delikatne ciasto, kwaśne śliwki i duża ilość chrupiącej kruszonki. Czego tu można nie lubić ? ;)
Składniki (tortownica 26 cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 450 g śliwek
- 4 łyżki płatków migdałowych
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Śliwki umyj, wypestkuj. Połówki śliwek ułóż gęsto na cieście skórką do dołu. Na środek ciasta wysyp 4 łyżki płatków migdałowych. Boki ciasta obsyp kruszonką.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła/margaryny
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto piecz w 180 st przez ok. 70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Pyszne na pewno :) Jeszcze ta kruszonka i płatki migdałów, idealne ciasto.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda, aż zrobiłem się głodny! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń