Bardzo przyjemne w smaku ciasto. Delikatne, na puszystym biszkopcie. Mało słodkie, raczej kwaskowate i orzeźwiające. Nie da się nim zasłodzić. Dodatek soku i skórki z cytryny do kremu budyniowego sprawia, że ciasto ma niezwykle cytrynowy aromat. Użyłem herbatników, aby oddzielić krem od pianki cytrynowej. W sezonie letnim pieczenie biszkoptu można pominąć i ciasto zrobić na okrągłych lub podłużnych gotowych biszkoptach. Jeśli jesteście fanami ciast cytrynowych to zachęcam do wykonania ciasta ;)
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- niepełna szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel
żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodawaj
kolejno żółtka, miksując po każdym dodaniu. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiej do miski i
wymieszaj. Wsyp do masy jajecznej i delikatnie połącz.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Wierch biszkoptu wyrównaj nożem.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Wierch biszkoptu wyrównaj nożem.
Poncz:
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem cytrynowy:
- 2 duże cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe (zwykłe, na 500 ml mleka)
- 200 g miękkiego masła
Masło utrzyj na puch. Do masy dodawaj, łyżka po łyżce wystudzony budyń, cały czas miksując. Powinien powstać gęsty i gładki krem. Masę rozsmaruj równo na nasączonym biszkopcie.
Dodatkowo:
- małe opakowanie herbatników (potrzebowałem ok. 25 sztuk)
Pianka cytrynowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, mocno schłodzonej
- ok. 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
- 1 galaretka cytrynowa
Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego ;)
Fajne ciasto, musi być bardzo orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobre :) Najlepiej prosto z lodówki. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie intensywnie cytrynowe wypieki :) Ciacho wprost idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńWlasnie je robie, uwielbiam ciasta cytrynowe😋🙂.Jeszcze troszke i do lodówki.Na jutro do kawki 🙂
OdpowiedzUsuńGalaretkę rozpuścić w jakiej wodzie?
OdpowiedzUsuńGalaretkę rozpuszczamy oczywiście w wodzie gorącej :) Pozdrawiam
Usuń