28.1.15

Migdałowiec na krakersach (bez pieczenia)

Migdałowca pierwszy raz jadłem na urodzinach mojej znajomej, które miały miejsce dobrych kilka lat temu. Dostałem od niej przepis, ale tak wyszło, że szybko o nim zapomniałem. Przepis przeleżał w moim segregatorze dość długo do czasu, aż przypomniała mi o nim koleżanka. Mówiła, że robi go razem z mamą i strasznie im smakuje. Przyszła więc kolej, aby zrobić to ciasto u mnie. Jest w nim wszystko to co uwielbiam, czyli masa budyniowa, masa krówkowa i bita śmietana. Ciasto jest bardzo słodkie, nie da się ukryć ;-) W oryginalnym przepisie masa krówkowa jest na spodzie, ale wtedy ciasto gorzej się wyciąga z formy. Kiedy na spodzie jest masa budyniowa to po dobrym schłodzeniu migdałowiec w miarę dobrze się kroi. Polecam szczególnie osobom, które nie zaprzyjaźniły się ze swoimi piekarnikami ;)



Składniki (forma 20 x 32 cm):
  • 300 g krakersów (użyłem 3 małe opakowania krakersów - jedno opakowanie po 100 g)
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna łyka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka (200 g) masła, miękkiego
  • 1 puszka kajmaku (zwana również masą krówkową)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 2 łyżki cukru pudru do śmietanki (opcjonalnie)
  • 100 g płatków migdałów
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Zmiksuj lub roztrzep masę porządnie za pomocą rózgi kuchennej. Resztę mleka zagotuj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej uprzednio przygotowaną roztrzepaną masę. Stale mieszając, gotuj budyń do momentu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać warstwę budyniu) i odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Stale miksując, dodawaj łyżka po łyżce wystudzony budyń. Powinna powstać gładka masa.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na to wyłóż równomiernie masę budyniową. Masę przykryj drugą warstwą krakersów. Na czas przygotowywania następnych warstw ciasto można włożyć do lodówki.

Masę krówkową podgrzej lekko w garnuszku (dzięki temu będzie można ją łatwiej rozsmarować). Całą wyłóż na drugą warstwę krakersów i wyrównaj. Masę krówkową przykryj trzecią - ostatnią już warstwą krakersów.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (nie wolno jej zagotować !).

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku (można pominąć). Śmietankę połącz z rozpuszczoną żelatyną. (Najlepiej jeśli kilka łyżek śmietanki wymieszasz z żelatyną, a później taką mieszankę wmiksujesz w resztę śmietanki. Nie będzie wtedy dużej różnicy temperatur i nie powstaną grudki.) Tak przygotowaną masę wyłóż na górną warstwę ciasta, wyrównując wierzch. 

Migdały przyrumień lekko na suchej patelni i posyp nimi ostatnią warstwę ciasta. Ciasto schłódź w lodówce minimum przez noc, aby zmiękło.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Lubię takie proste i pyszne ciasta! Mega apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo na mnie zadziałał - najpierw widok, potem przepis. Lubię ciasta bez pieczenia, to dodatkowa zaleta. Zrobię z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciacho świetny przepis i dzięki za wskazówki.

    OdpowiedzUsuń