Tradycyjny sernik z brzoskwiniami z babcinego przepisu. Pyszny, bez żadnych udziwnień. Mój ulubiony, na kruchym cieście z masą serową ze zmielonego twarogu, brzoskwiniami z puszki i słodką pianką białkową z dodatkiem kisielu. Sernik jest bardzo przyjemny dla podniebienia, jeśli lubicie ciasta z babcinych zbiorów to gorąco polecam :)
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g (1 kostka) margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
Masa serowa:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej 2 razy)
- 200 g margaryny
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (zwykły budyń, na 500 ml)
Gotową masę serową wyłóż na przygotowany spód. Wyrównaj.
Pianka białkowa z kisielem:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w syropie
Sernik piecz w 180 st. przez ok. 60 - 70 minut. Sernik można później przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił. Gotowy wystudź.
Smacznego ;)
świetny jest ten sernik, a pianka tylko dopełnia i tak smakowitą całość :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zgadzam się w stu procentach :-)
UsuńCałe wieki go nie jadłam :) Może wypróbuję go przed świętami :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczny, więc gorąco polecam ! :)
UsuńUwielbiam takie serniki, szczególnie z kruszonką, pycha! :)
OdpowiedzUsuńO nie! Sernik z brzoskwiniami, toż to moja ogrooomna słabość ;)
OdpowiedzUsuńCudowności ! Aż mi ślinka cieknie, wgryzłabym się w niego <3
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZdjęcia!!! <3 Piękne! :D
OdpowiedzUsuńOj ten serniczek! <3 W naszej rodzinie jest dobrze wspominany! Tylko pianę z białek robiliśmy zawsze bez dodatku kisielu. Całe to ciacho to pyszne połączenie - a te brzoskwinie...ochy i achy! :D
Witam! a czy zamiast margaryny mozna uzyc smietanki 30%?
OdpowiedzUsuńDo kruchego ciasta nie. Jeśli chodzi o masę twarogową szczerze przyznam, że zawsze robię z masłem lub margaryną. Proszę jednak spróbować, wydaje mi się, że śmietanka minimum 30% też się nada.
UsuńProszę pamiętać, że dodatek śmietanki sprawi, że masa twarogowa będzie bardziej kremowa. Pozdrawiam
Usuń41 years old VP Accounting Standford Prawle, hailing from Drumheller enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Yo-yoing. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Legacy. kontynuuj czytanie
OdpowiedzUsuń