Słodki tort inspirowany kremem do smarowania kanapek o smaku kakao i orzechów laskowych 'Nutella'. Kakao i orzech laskowy to myśl przewodnia tego przepisu ;-) Ciasto może wydawać się czasochłonne, ale takie nie jest. Zróbcie tak jak ja i upieczcie biszkopt dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Ten tort jest jednym z tych mniej stabilnych. Biszkopt jak i krem są bardzo delikatne. Ciasto najlepiej jest kroić po dobrym schłodzeniu. Zdecydowanie dla fanów Nutelli - a tych jest niemało ;) !
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
- 6 jaj
- 4/5 szklanki cukru
- 2/5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 100 g orzechów laskowych zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dno tortownicy (tylko dno, boków niczym nie smarujemy) wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę przełóż do formy. Piecz w 160 - 170 st. przez ok. 35-40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekrój na 3 równe blaty.
Krem nutella:
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 350 g kremu do smarowania Nutella
Blaty biszkoptowe przełóż kremem, zostawiając część kremu na dekoracje tortu.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Smacznego ;-)
Co to za przelicznik 4/5 szklanki, czy 2/5 szklanki? Pierwszy raz się z tym spotykam. Chodzi o 5 część szklanki? Czy można to jakoś przeliczyć na gramy albo łyżki?
OdpowiedzUsuńTak, szklankę "dzielimy" na 5 części i zapełniamy z nich 4 albo 2 ;) Jeśli chodzi o cukier to 4/5 szklanki to ok. 180 g a 2/5 szklanki mąki to ok. 60 g. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za informację. Pozdrawiam.
UsuńTo już lepiej odrazu podać w gramach:/
UsuńJa wolę szklanki. No wszystkim nie dogodzisz...
UsuńWitam, w jakim trybie piekarnika pieczemy biszkopt ?
OdpowiedzUsuńBiszkopt piekę w funkcji góra-dół. Pozdrawiam
UsuńDzisiaj robilam jako urodzinowy dla syna, tyko zamiast orzechow dalam migdaly. Krem z nutelli przepysny! A tort w calosci musza dzieciaki ocenic :)
OdpowiedzUsuńTrzymam mocno kciuki, aby smakował :) !
UsuńSuper podpowiedź.. właśnie się zastanawiałam czym zastąpić orzechy (mąż jest na nie uczulony). Pozdrawiam
UsuńCzy blaty czymś nasączam?y
OdpowiedzUsuńJa akurat niczym nie nasączałem, ale można albo kawą albo likierem orzechowym lub czekoladowym jeśli tort będzie dla dorosłych :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😋 zrobię synowi na uurodziny
OdpowiedzUsuńWitam proszę o informacje czy maki tak mało ? Ok 0,5 szklanki ?
OdpowiedzUsuńTak tyle mąki plus dodatkowo kakao do tego ;)
UsuńPozdrawiam
Poczatkowy przeliczniknie zmylil prxygotowalam 2 i 05 szklanki maki a cukru domyalilam sie ze nie chodxi o 4 szklanki I pol szkoda nie bylo bardxiej sprecyzowane
OdpowiedzUsuńMoze warto poprawic te przelicznkiki mozna naprawde zepsuc ciasto a szkoda
OdpowiedzUsuńMogą być orzechy ziemne?
OdpowiedzUsuńJeśli ma to być tort Nutella to używamy orzechów laskowych. Ziemne raczej nie przejdą :) Pozdrawiam
UsuńCzy krem z tych składników wychodzi luźny, czy bardziej zwarty? Można użyć śmietanki 36%?:)
OdpowiedzUsuń48 year old Community Outreach Specialist Hermina McFall, hailing from Madoc enjoys watching movies like "Resident, The" and Skimboarding. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a Ferrari 250 SWB Berlinetta. katalog
OdpowiedzUsuńOkropny biszkopt.
OdpowiedzUsuńTo prawda.Przelicznik katastrofa.Kobitki dajcie normalnie w gramach.Każda mąka wazy inaczej!!!!!?
OdpowiedzUsuń