Nie ma to jak domowe ciasto z jabłkami. Może skusicie się na wersję z dodatkiem pomarańczy ? Dzięki niej ciasto pachnie mocno cytrusowo. Ta wersja szarlotki bardzo przypadła do gustu moim domownikom. Kwaśne nadzienie jabłkowe świetnie kontrastuje ze słodkością bezowej pianki. Polecam dodatek do swojej ulubionej szarlotki skórki pomarańczowej. Będzie bardzo aromatyczna i jak zawsze pyszna ;) !

Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- skórka otarta z 1 pomarańczy, wcześniej wymytej i sparzonej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 5 żółtek
Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe:
- 2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
- 1 pomarańcza, umyta i sparzona
- 100 g cukru (lub według uznania)
- 15 g cukru waniliowego
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy (zwykły, na 500 ml mleka)
Na spód ciasta wysyp kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoknięciu spodu). Wyłóż chłodne nadzienie jabłkowe, wyrównaj. Jabłka przykryj bezą. Mniejszą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp z wierzchu ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez ok 50 minut do zarumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz