Warto czasami zamienić zwykłą mąkę na tę pełnoziarnistą. Różnica w smaku nie jest duża, ale za to efekt zdrowotny lepszy ;) Takie wypieki z mąki pełnoziarnistej są na pewno zdrowsze od pozostałych i zawierają więcej wartości odżywczych. Ciastka z tego przepisu są zrobione właśnie z mąki pełnoziarnistej. Są ciemne i chrupiące. Idealnie utrzymują kształt podczas pieczenia, nie rozlewają się na boki, więc można je ciasno poukładać obok siebie i upiec większą ilość naraz. Nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś słodkiego w postaci mlecznej czekolady. To zależy od Was jakie dodatki dobierzecie. Możecie również ich nie dodawać, bo i bez nich ciasteczka wyjdą świetne ;)
Składniki (na ok. 45 ciasteczek):
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g masła, zimnego
- 5 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej (opcjonalnie)
- 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrój dowolne kształty. Ciastka ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w 180 st. przez ok. 12-15 minut. Wystudź na kratce.
Smacznego ;)
Pyszka! A ja wolę tego typu wypieki właśnie z mąki pełnoziarnistej, mają chyba bardziej charakterystyczny smak
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Chętnie bym takie pochrupała:)
OdpowiedzUsuńPychotki, wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńNice blog sir, thanks for sharing the information. Welcome to visit my site - Please Click here Shopping Online
OdpowiedzUsuń