Jeśli jesteście fanami cynamonu to te ciasteczka są stworzone dla Was. Popularne szczególnie w krajach anglojęzycznych ciasteczka są szybkie i łatwe do wykonania. Najlepsza w nich jest ta "panierka" z cukru i cynamonu. Od tych ciastek trudno się oderwać. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią ?". W książce napisano, że z przepisu wychodzi ponad 30 ciasteczek, u mnie wyszły nieco większe i było ich 21 :)
Składniki (na ok.
22 ciasteczka) :
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru + 2 łyżki do obtoczenia ciasteczek
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zastąpiłem cukrem waniliowym)
- 1 łyżka cynamonu
Mąkę przesiej, wymieszaj z gałką muszkatołową, proszkiem do
pieczenia i solą. W osobnej misce utrzyj masło z 100 g cukru na puszystą masę.
Dodaj jajko i ekstrakt, zmiksuj. Do masy wsyp sypkie składniki i wymieszaj, aż
masa będzie gładka i jednolita.
W głębokim talerzu wymieszaj 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cynamonu. Łyżką nakładaj kawałki ciasta i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w cukrze z cynamonem i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszcz.
Ciasteczka piecz ok. 15 minut w 180 st. do momentu, aż zaczną się robić złocistobrązowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 1 minutę na blaszce, a następnie przełóż na metalową kratkę, żeby zupełnie ostygły.
Smacznego :)
Uwielbia te ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale fajne, nie znałam ich wcześniej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasteczka są warte bliższego poznania ;)
UsuńPozdrawiam.
Jak z cynamonem od razu biorę 2 ;)
OdpowiedzUsuń