20.8.15

Ciasto ze śliwkami i waniliową kruszonką

Śliwek pojawia się coraz więcej. Uwielbiam dodawać je do ciasta, a jeśli robię już ciasto ze śliwkami to najchętniej wybieram właśnie to :) Nie jest trudne, a smakuje wszystkim. Delikatne ciasto, kwaśne śliwki i duża ilość chrupiącej kruszonki. Czego tu można nie lubić ? ;)



Składniki (tortownica 26 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 450 g śliwek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Margarynę stop. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Obydwie mąki przesiej do masy jajecznej, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Wlej margarynę i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj masę.

Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Śliwki umyj, wypestkuj. Połówki śliwek ułóż gęsto na cieście skórką do dołu. Na środek ciasta wysyp 4 łyżki płatków migdałowych. Boki ciasta obsyp kruszonką.

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła/margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Z podanych składników wyrób kruszonkę. Wysyp ją dookoła ciasta.

Ciasto piecz w 180 st przez ok. 70 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Pyszne na pewno :) Jeszcze ta kruszonka i płatki migdałów, idealne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda, aż zrobiłem się głodny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń