15.5.17

Ciasto cytrynowe z kremem i pianką

Bardzo przyjemne w smaku ciasto. Delikatne, na puszystym biszkopcie. Mało słodkie, raczej kwaskowate i orzeźwiające. Nie da się nim zasłodzić. Dodatek soku i skórki z cytryny do kremu budyniowego sprawia, że ciasto ma niezwykle cytrynowy aromat. Użyłem herbatników, aby oddzielić krem od pianki cytrynowej. W sezonie letnim pieczenie biszkoptu można pominąć i ciasto zrobić na okrągłych lub podłużnych gotowych biszkoptach. Jeśli jesteście fanami ciast cytrynowych to zachęcam do wykonania ciasta ;)

Składniki (forma 21 x 37 cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodawaj kolejno żółtka, miksując po każdym dodaniu. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiej do miski  i wymieszaj. Wsyp do masy jajecznej i delikatnie połącz. 



Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Wierch biszkoptu wyrównaj nożem.

Poncz:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Składniki na poncz wymieszaj ze sobą. Nasącz biszkopt.

Krem cytrynowy:
  • 2 duże cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (zwykłe, na 500 ml mleka)
  • 200 g miękkiego masła
Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę. Do rondelka wyciśnij sok z dwóch cytryn (uwaga na pestki). Dodaj skórkę z cytryny, cukier i 1 szklankę wody, zagotuj. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuść budynie. Wlej do gotującego się syropu cytrynowego, cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Garnek z budyniem przykryj folią spożywczą , tak aby folia dotykała wierzchu budyniu (nie jest to konieczne ale zapobiegnie to powstaniu skorupki) i odstaw do przestudzenia.

Masło utrzyj na puch. Do masy dodawaj, łyżka po łyżce wystudzony budyń, cały czas miksując. Powinien powstać gęsty i gładki krem. Masę rozsmaruj równo na nasączonym biszkopcie.

Dodatkowo:
  • małe opakowanie herbatników (potrzebowałem ok. 25 sztuk)
Herbatniki rozłóż równo na kremie, lekko je dociskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania pianki.

Pianka cytrynowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, mocno schłodzonej
  • ok. 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
  • 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuść 1 szklance wody (mniej niż zaleca producent), ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, dalej miksując, dodaj chłodną i tężejącą galaretkę. Masę śmietankową wyłóż na herbatniki, wyrównaj. Na masie można zrobić widelcem lub łyżką dekoracyjne wzory.
Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Fajne ciasto, musi być bardzo orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobre :) Najlepiej prosto z lodówki. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam takie intensywnie cytrynowe wypieki :) Ciacho wprost idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń