27.3.17

Tort Nutella

Słodki tort inspirowany kremem do smarowania kanapek o smaku kakao i orzechów laskowych 'Nutella'. Kakao i orzech laskowy to myśl przewodnia tego przepisu ;-) Ciasto może wydawać się czasochłonne, ale takie nie jest. Zróbcie tak jak ja i upieczcie biszkopt dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Ten tort jest jednym z tych mniej stabilnych. Biszkopt jak i krem są bardzo delikatne. Ciasto najlepiej jest kroić po dobrym schłodzeniu. Zdecydowanie dla fanów Nutelli - a tych jest niemało ;) !


Składniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt kakaowo-orzechowy:
  • 6 jaj
  • 4/5 szklanki cukru
  • 2/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 100 g orzechów laskowych zmielonych na mąkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wrzucaj stopniowo po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Dno tortownicy (tylko dno, boków niczym nie smarujemy) wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę przełóż do formy. Piecz w 160 - 170 st. przez ok. 35-40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekrój na 3 równe blaty.

Krem nutella:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g kremu do smarowania Nutella
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu wymieszaj serek mascarpone z nutellą na gładką masę. Połączone składniki dodawaj stopniowo do ubitej śmietanki, uważając, aby krem się nie zważył. 

Blaty biszkoptowe przełóż kremem, zostawiając część kremu na dekoracje tortu. 

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
Wszystkie składniki na polewę wrzuć do miseczki i stop w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gęstniejącą polewą polej ciasto.

Smacznego ;-)

23 komentarze:

  1. Co to za przelicznik 4/5 szklanki, czy 2/5 szklanki? Pierwszy raz się z tym spotykam. Chodzi o 5 część szklanki? Czy można to jakoś przeliczyć na gramy albo łyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, szklankę "dzielimy" na 5 części i zapełniamy z nich 4 albo 2 ;) Jeśli chodzi o cukier to 4/5 szklanki to ok. 180 g a 2/5 szklanki mąki to ok. 60 g. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za informację. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. To już lepiej odrazu podać w gramach:/

      Usuń
    4. Ja wolę szklanki. No wszystkim nie dogodzisz...

      Usuń
  2. Witam, w jakim trybie piekarnika pieczemy biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robilam jako urodzinowy dla syna, tyko zamiast orzechow dalam migdaly. Krem z nutelli przepysny! A tort w calosci musza dzieciaki ocenic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam mocno kciuki, aby smakował :) !

      Usuń
    2. Super podpowiedź.. właśnie się zastanawiałam czym zastąpić orzechy (mąż jest na nie uczulony). Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja akurat niczym nie nasączałem, ale można albo kawą albo likierem orzechowym lub czekoladowym jeśli tort będzie dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie 😋 zrobię synowi na uurodziny

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam proszę o informacje czy maki tak mało ? Ok 0,5 szklanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tyle mąki plus dodatkowo kakao do tego ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Poczatkowy przeliczniknie zmylil prxygotowalam 2 i 05 szklanki maki a cukru domyalilam sie ze nie chodxi o 4 szklanki I pol szkoda nie bylo bardxiej sprecyzowane

    OdpowiedzUsuń
  8. Moze warto poprawic te przelicznkiki mozna naprawde zepsuc ciasto a szkoda

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Jeśli ma to być tort Nutella to używamy orzechów laskowych. Ziemne raczej nie przejdą :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Czy krem z tych składników wychodzi luźny, czy bardziej zwarty? Można użyć śmietanki 36%?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. 48 year old Community Outreach Specialist Hermina McFall, hailing from Madoc enjoys watching movies like "Resident, The" and Skimboarding. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a Ferrari 250 SWB Berlinetta. katalog

    OdpowiedzUsuń
  12. Okropny biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  13. To prawda.Przelicznik katastrofa.Kobitki dajcie normalnie w gramach.Każda mąka wazy inaczej!!!!!?

    OdpowiedzUsuń