27.3.17

Tort Nutella

Słodki tort inspirowany kremem do smarowania kanapek o smaku kakao i orzechów laskowych 'Nutella'. Kakao i orzech laskowy to myśl przewodnia tego przepisu ;-) Ciasto może wydawać się czasochłonne, ale takie nie jest. Zróbcie tak jak ja i upieczcie biszkopt dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Ten tort jest jednym z tych mniej stabilnych. Biszkopt jak i krem są bardzo delikatne. Ciasto najlepiej jest kroić po dobrym schłodzeniu. Zdecydowanie dla fanów Nutelli - a tych jest niemało ;) !


Składniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt kakaowo-orzechowy:
  • 6 jaj
  • 4/5 szklanki cukru
  • 2/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 100 g orzechów laskowych zmielonych na mąkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wrzucaj stopniowo po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Dno tortownicy (tylko dno, boków niczym nie smarujemy) wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę przełóż do formy. Piecz w 160 - 170 st. przez ok. 35-40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Biszkopt wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekrój na 3 równe blaty.

Krem nutella:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g kremu do smarowania Nutella
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu wymieszaj serek mascarpone z nutellą na gładką masę. Połączone składniki dodawaj stopniowo do ubitej śmietanki, uważając, aby krem się nie zważył. 

Blaty biszkoptowe przełóż kremem, zostawiając część kremu na dekoracje tortu. 

Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
Wszystkie składniki na polewę wrzuć do miseczki i stop w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gęstniejącą polewą polej ciasto.

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz