9.5.16

Proste ciasto z rabarbarem na oleju rzepakowym

Od tego ciasta warto rozpocząć sezon rabarbarowy. Miękkie, puszyste, nie za słodkie, idealne do kawy lub herbaty. Kwaśne kawałki rabarbaru znakomicie pasują do tego ciasta. Jeśli nie macie pod ręką rabarbaru śmiało możecie użyć innych owoców :)

Przepis bierze udział w akcji "Rozkwitnij na wiosnę z olejem rzepakowym". Do ciasta użyłem oleju rzepakowego, który jest pełen ważnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu i inteligencję. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinniśmy niezwłocznie włączyć go do naszej codziennej diety, dzięki czemu będziemy zdrowi i uśmiechnięci każdego dnia.



Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łodygi rabarbaru
Rabarbar obierz i pokrój na ok. 1 cm kawałki. Wymieszaj z 1 łyżką cukru zwykłego i odstaw na 15 minut. Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) wrzuć do miski. Wsyp cukier zwykły i cukier waniliowy. Ubijaj przez kilka minut na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta. Dodaj olej z mąką i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników.

Rabarbar odsącz z soku. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru. Piecz w 180 st. przez ok. 40 minut (lub więcej), aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz