31.12.14

Ciasto Pychotka

Przepis pojawił się już na poprzednim blogu, ale dodaję dla osób, które jeszcze go nie znają :) Ciasto można również spotkać pod nazwą Pani Walewska. U mnie składa się z 3 warstw ciasta kruchego z powidłami, bezą i orzechami przełożonych kremem waniliowym. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest pyszne. Bardzo słodkie, dlatego cała blaszka starczy na długi czas (albo i nie ;-)  Pychotkę robię już na wszystkie okazje, kiedy możemy spodziewać się gości, bo wiem, że na pewno im posmakuje. Przepis mam od mojej przyjaciółki Natalii, której bardzo za niego dziękuję ;-)


Składniki (forma 21 x 37 cm):

Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag (1 kostka) margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 20 dag cukru zwykłego
  • 20 dag orzechów włoskich
  • powidło śliwkowe
Przesianą mąkę z margaryną i proszkiem do pieczenia drobno wysiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, cukier puder i 3 łyżki śmietany. Zagnieć szybko ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki.

Z 5 białek ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec 20 dag cukru zwykłego. Orzechy posiekaj drobno nożem.

Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Jedną z 3 części ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy z papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj 1/3 powideł śliwkowych. Następnie wyłóż 1/3 ubitej piany z białek. Na koniec posyp pianę 1/3 posiekanych orzechów włoskich. Ciasto piecz przez ok. 40 minut w temp. 175 st. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia, aby piana stwardniała.

Analogicznie postępuj z resztą ciasta, wykorzystując pozostałe składniki. Ciasto możesz również upiec w tym samym czasie, jeśli posiadasz kilka form o tym samym rozmiarze.

Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 2 kieliszki wódki (opcjonalnie)
Z 1/2 l mleka odlej większe pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka wsyp szklankę cukru zwykłego, 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Składniki rozmiksuj (lub porządnie wymieszaj rózgą kuchenną) i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw do wystygnięcia.

Wystudzony budyń utrzyj z 25 dag masła (można pół kostki masła i pół margaryny Kasi). Na koniec możesz wlać do masy 2 kieliszki wódki.

Masą przełóż placki i wstaw na chwilę do lodówki.
Smacznego ;-) !

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne i bardzo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem - tak pięknie się prezentuje :) W moim wykonaniu to by była jakaś masakra :D No i moje ukochane powidła śliwkowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 ! Żeby tak się prezentował trzeba go równo ukroić i tyle, żadne sztuczki, każdy potrafi :)
      Dziękuję ślicznie za życzenia, również życzę udanego Nowego Roku 2015 ! :)

      Usuń
    2. Witam serdecznie! Jakie wymiary ma blaszka?

      Usuń
    3. Dzień dobry ;)
      Jest napisane w przepisie przy składnikach "(forma 21 x 37 cm)".
      Pozdrawiam ;-)

      Usuń