Szybkie i łatwe w wykonaniu pierniczki, które możecie upiec dosłownie kilka chwil przed przyjściem gości. Ziemniaki w cieście piernikowym sprawiają, że pierniczki są bardzo delikatne i mięciutkie nawet kilka dni po upieczeniu. Nie muszą leżakować, aż zmiękną. Ziemniaki nie są ani trochę wyczuwalne. Pierniczki pachną mocno przyprawami, a w smaku można wyczuć dodatek kakao. Przepis pochodzi ze strony anulawkuchni.blogspot.com.
Składniki (na ok. 60 pierniczków):
- 250 g ziemniaków (2 większe ziemniaki)
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 450 g mąki
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika (polecam więcej, wtedy pierniczki będą bardziej aromatyczne)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Miód wlej do garnka, wsyp cukier i postaw garnek na palniku, cały czas mieszając masę. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj masło, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia.
Do rozgniecionych ziemniaków dodaj masę miodową i zmiksuj całość dokładnie. Następnie odstaw masę do przestudzenia.
Chłodną masę wlej do większej miski, dodaj przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp lekko mąką.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Powycinaj foremkami różne kształty i wyłóż pierniczki na formę z papierem do pieczenia.
Pierniczki piecz w 160 st z termoobiegiem* przez ok. 10 minut (w zależności od grubości pierniczków). Gotowe pierniczki wystudź i polukruj lub polej polewą czekoladową.
* Pierniczki można również upiec w 180 st. z funkcją pieczenia góra-dół.
Smacznego :)
Pomysł z dodatkiem ziemniaków jest rewelacyjny. Kiedyś robiłam rogaliki na ziemniakach i ciasto wyszło rewelacyjne. Fajnie zobaczyć jakiś nowy pomysł na pierniki, aż chce się piec :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ! Pierniczki wychodzą bardzo mięciutkie, warto spróbować :)
UsuńPozdrawiam.
Na dodatek ziemniaków do pierniczków do bym nie wpadła! :)
OdpowiedzUsuń