11.4.16

Tarta kokosowa Bounty bez pieczenia

Pyszna tarta wykonana na wzór popularnych batoników kokosowych Bounty. Mimo użytej przeze mnie gorzkiej czekolady wyszła dość słodka. Kokosy w nadzieniu są bardzo wyczuwalne. Razem z białą czekoladą naprawdę przypominają smak tych batoników. Największym plusem jest to, że można ją wykonać bez włączania piekarnika, ponieważ spód wykonany jest z ciasteczek przekładanych kremem. Niech Was nie ogranicza to, że do tarty użyłem formy z wyjmowanym dnem. Jeśli takiej nie posiadacie ciasto równie dobrze wyjdzie w tortownicy lub zwykłej foremce ;) Przepis podkradłem z mojewypieki.com

Składniki (okrągła forma na tarte o średnicy 24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem):

Spód z ciasteczek:
  • 300 g kruchych ciastek przekładanych kremem czekoladowym (użyłem Hitów)
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Ciasteczka pokrusz bardzo drobno wałkiem lub tłuczkiem do ziemniaków. Świetnie sprawdzi się też malakser. Dodaj kakao i wymieszaj. Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj do ciasteczek i wymieszaj bardzo dokładnie. Powstała masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ilość mokrych składników zależy od tego jak suche są ciasteczka. Jeśli masa będzie zbyt sucha należy dodać ich odrobinę więcej.
Gotową masę wysyp do natłuszczonej formy i ugnieć tak, aby masa pokryła dno i boki formy. Włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie kokosowe:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka rumu, wódki lub ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Śmietankę i masło podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstaw na ok. 2 minuty do rozpuszczenia się czekolady. Po tym czasie wymieszaj dokładnie masę, aby była gładka. Wsyp wiórki kokosowe, cukier puder i ewentualnie alkohol. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Masa nie powinna zbyt długo się chłodzić, bo może za bardzo zgęstnieć i będzie trudno ją rozsmarować później na cieście.
Chłodną masę wyłóż na uprzednio przygotowany spód, wyrównaj. Odstaw do lodówki do całkowitego zgęstnienia masy.

Polewa czekoladowa:
  • 110 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 20 g masła
  • 170 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (do gorzkiej można ewentualnie dodać kilka łyżek cukru pudru)
Śmietankę i masło podgrzej prawie do zagotowania. Wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstaw na 2-3 minuty, bez mieszania do rozpuszczenia się czekolady. Po tym czasie wymieszaj polewę, aż będzie gładka i bez grudek (w razie konieczności można przetrzeć polewę przez sitko). Gęstniejącą polewą polej z wierzchu ciasto. Udekoruj wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

PS: Aby wyciągnąć ciasto z formy należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i delikatnie wypychać spód formy do góry.



5 komentarzy: