14.12.15

Puszyste pierniczki

Mimo, że do Wigilii zostało jeszcze trochę czasu to pewnie większa część z Was zdążyła już ułożyć swój "wypiekowy" plan na święta. Jeśli pieczenie odkładacie na ostatnią chwilę, a chcecie bardzo poczęstować najbliższych własnoręcznie zrobionymi pierniczkami to zachęcam do dalszej lektury ;) Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie i puszyste od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie musicie czekać, aż pierniczki zmiękną przez kilka tygodni. Masa piernikowa jest dość rzadka, dlatego ciasto wyrabiam wieczorem, przykrywam folią i wstawiam na noc do lodówki, aby stwardniało i lepiej się z nim pracowało. Upieczone ciasteczka polewam stopioną czekoladą, bo z nią smakują jeszcze lepiej ;) Pamiętajcie, aby pierniczki trzymać w szczelnym pojemniku w przeciwnym wypadku mogą stwardnieć.



Składniki (na ok. 70 pierniczków):
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (można dać więcej)
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do większej miski przesiej mąkę i kakao, wymieszaj. Do rondelka wlej miód z przyprawą do piernika, zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i wrzuć masło mieszając co jakiś czas, żeby się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Do masy dodawaj stopniowo po jednym żółtku, delikatnie ubijając masę jajeczną. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z sodą oczyszczoną i odstaw na min. 5 minut.

Ubite jaja wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło z miodem, wymieszaj. Na koniec do masy wlej śmietanę z sodą i połącz ze sobą wszystkie składniki. Powstanie dość rzadka masa. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), aby masa stwardniała.

Schłodzone ciasto podziel na części, aby było łatwiej je rozwałkować. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm i powycinaj dowolne kształty. Pierniczki wyłóż w lekkich odstępach do formy z papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby pierniczki błyszczały przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym białkiem.

Piecz w 180 st. (funkcja góra-dół) przez 7 - 12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków (ja piekłem przez ok. 10 minut; należy uważać, aby nie przesuszyć pierniczków, bo wyjdą twarde; pierniczki po upieczeniu powinny być sprężyste kiedy lekko je dotkniemy). Upieczone pierniczki wystudź i oblej ulubioną polewą lub lukrem. U mnie: 200 g mlecznej czekolady i 90 g masła roztopione w kąpieli wodnej.

Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły.

Smacznego ;)

Przepis zmodyfikowany na własne potrzeby pochodzi z tej strony.


22 komentarze:

  1. Są przepiękne! Niczym te sklepowe :) A na 100% lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest faktycznie genialny.Piekę je od kilku lat, w puszce wytrzymują nawet rok. I- co najważniejsze-nie muszą "mięknąć". Najlepsze (według mnie) z własnoręcznie utłuczonymi w moździerzu przyprawami-pieprzem, cynamonem, imbirem, goździkami:)Co roku robię z całej porcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo mogą poleżeć takie pierniczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będą trzymane w szczelnie zamkniętym pojemniku to nawet kilka dobrych tygodni, aż się nie zepsują. Jeśli są nadziewane to krócej.

      Usuń
  4. Pyszne pierniki:) i takie puszyste. Dziekuje za swietny przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, szybki i prosty. Pierniczki pycha. Jedyna uwaga, jeśli ktoś robi cieńsze ciasto to 5 min pieczenia w zupełności wystarczy. Przy 7 min pierniczki robią się twarde :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry, a czy można te pierniczki wyciskać z maszynki do ciastek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód traci swoje właściwości gdy go zagotujemy. Proponuję rozpuszczenie masła z przyprawą i dopiero po lekkim ostudzeniu ,rozpuszczenie miodu. Dziś próbuje pierniczki z Twojego przepisu. Wyglądają zachęcająco ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież potem taki miód będzie pieczony w piekarniku więc na to samo wyjdzie

      Usuń
  9. Witam, pierwszy raz robiłam pierniczki z tego przepisu, są miękkie i puszyste. Super przepis, napewno będę robić nie jeden raz

    OdpowiedzUsuń
  10. Przecież potem taki miód będzie pieczony w piekarniku więc na to samo wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  11. 24 year old Software Engineer III Elise Burnett, hailing from Courtenay enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Drama. Took a trip to Historic City of Sucre and drives a Mercedes-Benz W196. wykop to

    OdpowiedzUsuń
  12. To najlepszy przepis na pierniki, z którego pieczemy już 3 albo 4. Dziękuję❤️

    OdpowiedzUsuń