Piernik dojrzewający według mnie jest bezkonkurencyjny. Pięknie pachnie przyprawą korzenną. Przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych. Ze świątecznego stołu znika jako pierwszy, więc o czymś to musi świadczyć :) Po leżakowaniu piernik mięknie i rozpływa się w ustach. Sam proces wyrabiania ciasta nie jest skomplikowany i każdy da sobie z nim radę. Fakt, że na piernik trzeba trochę poczekać, sam proces leżakowania w lodówce a później czas, przez który piernik kruszeje, może niecierpliwym przysporzyć zawrotów głowy. Jednak warto czekać te kilka tygodni na efekt końcowy. Ciasto na piernik najlepiej wyrobić kilka tygodni przed świętami. Im dłużej piernik dojrzewa, tym lepiej. Ja swoje ciasto zagniotłem na początku listopada, ale wyjdzie nawet wtedy, gdy zrobicie ciasto na tydzień przed świętami.
- 500 g miodu
- 250 g cukru (1 pełna szklanka)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka, rozbełtane
- 3 opakowania przyprawy do piernika (1 opakowanie po 25 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml zimnego mleka
Wyrobione ciasto przełóż do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką i wstaw do chłodnego miejsca (np. do lodówki), by dojrzewało przez kilka tygodni.
Trzy - cztery dni przed świętami:
- 3 słoiczki powideł śliwkowych (u mnie po 300g jeden)
Chłodne pierniki przekrój wzdłuż na 3 części każdy (ostrożnie, żeby się nie złamały). Posmaruj każdą warstwę powidłami śliwkowymi, zachowując mały odstęp od brzegów (podczas obciążenia trochę powideł może się wydostać). Pierniki zawiń w papier do pieczenia i obciąż je równomiernie. Takie obciążone pierniki odstaw na 3-4 dni do skruszenia (zmięknięcia). Po zmięknięciu pierniki polej ulubioną polewą.
Polewa:
- 300 g czekolady (po 100 g na jeden piernik)
- 120 g masła (po 40 g na jeden piernik)
- posiekane orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Smacznego ;)
Piękny wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało piernikiem mojej mamuśki!
OdpowiedzUsuń29 yr old Software Consultant Phil Ferraron, hailing from Schomberg enjoys watching movies like Cold Turkey and Foraging. Took a trip to Primeval Beech Forests of the Carpathians and drives a Jetta. przeczytac pelne informacje o
OdpowiedzUsuń