3.1.16

Torcik krówkowo-czekoladowy z dżemem porzeczkowym

W zasadzie wyszedł nie torcik, a niezły kawał tortu :) Składa się z ciasta ucieranego nasączonego mocną kawą z alkoholem i przełożonego słodką masą krówkową. Żeby przełamać tę słodycz blaty dodatkowo posmarowałem cierpkim dżemem z czarnych porzeczek. Całość i tak wyszła dość słodka. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić swój głód cukrowy na cały dzień :P Tort obklejony biszkoptami i udekorowany białą czekoladą prezentuje się naprawdę zachwycająco. Tort jest ciężki i ma w sobie dużo masła, ale za to schłodzony idealnie się kroi. Polecam przepis szczególnie łasuchom słodyczy ;)

Składniki (tortownica 21 cm):

Biszkopt ucierany:
  • 300 g zmiękczonego masła
  • 270 g cukru
  • 6 małych jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
  • 70 g drobno posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Masło utrzyj z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, aż jajka się wmieszają. Wlej mleko i zmiksuj całość. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę do utartej masy i wymieszaj. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę, wymieszaj.
 
Gotową masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem przez ok. 60-70 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ciasto można również piec bez termoobiegu (czyli funkcja góra-dół) w 180 st. Ciasto wystudź na kratce.
 
Nasączenie:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • kieliszek ulubionego alkoholu (opcjonalnie)
 Składniki na nasączenie wymieszaj i odstaw.
 
Krem krówkowy:
  • 300 g zmiękczonego masła
  • puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g
  • 2 łyżki ulubionego alkoholu (opcjonalnie)
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce masy krówkowej, ucierając cały czas do momentu, aż krem stanie się gładki i puszysty. Wlej alkohol (jeśli używasz) i zmiksuj.
 
Ponadto:
  • słoik dżemu z czarnych porzeczek (lub powideł śliwkowych)
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów typu Ladyfingers
Ciasto podziel na 3 równe blaty. Jeśli (tak jak mi) ciasto urosło z górką, to należy ją odkroić i podzielić na równej grubości części (z nich powstanie środkowa warstwa tortu).

Spód nasącz 1/4 ponczu i rozsmaruj cienką warstwę dżemu. Wyłóż 1/4 część kremu krówkowego i rozsmaruj równo. Przykryj drugim blatem (ten w kawałkach powstały z odciętej górki), nasącz 1/3 pozostałego ponczu, rozsmaruj dżem i krem krówkowy. Następnie na kremie ułóż równo koło siebie biszkopty, przycinając je odpowiednio. Biszkopty również skrop 1/2 pozostałego ponczu i pokryj dżemem. Wyłóż połowę pozostałego kremu i przykryj ostatnim blatem. Górę skrop pozostałą kawą. Pozostałą masą obsmaruj boki i wierzch tortu. Biszkopty, które zostały, poprzyklejaj do boków tortu (można je odpowiednio skrócić). Wierzch udekoruj wedle uznania.

Połamana czekolada z drobinkami do dekoracji (opcjonalnie):
  • ok. 200 g ulubionej czekolady (u mnie biała)
  • garść płatków czekoladowych (lub drobno starta czekolada)
Czekoladę posiekaj. 2/3 rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do roztopionej czekolady dodaj tę pozostałą część i czekaj, aż się rozpuści. Na kawałek papieru do pieczenia wysyp płatki i rozsmaruj cienko stopioną czekoladę. Odstaw do stwardnienia. Gotową odklej, połam i posyp nią ciasto.
Smacznego ;)






6 komentarzy: