W zasadzie wyszedł nie torcik, a niezły kawał tortu :) Składa się z ciasta ucieranego nasączonego mocną kawą z alkoholem i przełożonego słodką masą krówkową. Żeby przełamać tę słodycz blaty dodatkowo posmarowałem cierpkim dżemem z czarnych porzeczek. Całość i tak wyszła dość słodka. Wystarczy mały kawałek, aby zaspokoić swój głód cukrowy na cały dzień :P Tort obklejony biszkoptami i udekorowany białą czekoladą prezentuje się naprawdę zachwycająco. Tort jest ciężki i ma w sobie dużo masła, ale za to schłodzony idealnie się kroi. Polecam przepis szczególnie łasuchom słodyczy ;)
Składniki (tortownica 21 cm):
Biszkopt ucierany:
- 300 g zmiękczonego masła
- 270 g cukru
- 6 małych jajek
- 2 łyżki mleka
- 360 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
- 70 g drobno posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Masło utrzyj z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, aż jajka się wmieszają. Wlej mleko i zmiksuj całość. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę do utartej masy i wymieszaj. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Gotową masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem przez ok. 60-70 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Ciasto można również piec bez termoobiegu (czyli funkcja góra-dół) w 180 st. Ciasto wystudź na kratce.
Nasączenie:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- kieliszek ulubionego alkoholu (opcjonalnie)
Krem krówkowy:
- 300 g zmiękczonego masła
- puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g
- 2 łyżki ulubionego alkoholu (opcjonalnie)
Ponadto:
- słoik dżemu z czarnych porzeczek (lub powideł śliwkowych)
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów typu Ladyfingers
Spód nasącz 1/4 ponczu i rozsmaruj cienką warstwę dżemu. Wyłóż 1/4 część kremu krówkowego i rozsmaruj równo. Przykryj drugim blatem (ten w kawałkach powstały z odciętej górki), nasącz 1/3 pozostałego ponczu, rozsmaruj dżem i krem krówkowy. Następnie na kremie ułóż równo koło siebie biszkopty, przycinając je odpowiednio. Biszkopty również skrop 1/2 pozostałego ponczu i pokryj dżemem. Wyłóż połowę pozostałego kremu i przykryj ostatnim blatem. Górę skrop pozostałą kawą. Pozostałą masą obsmaruj boki i wierzch tortu. Biszkopty, które zostały, poprzyklejaj do boków tortu (można je odpowiednio skrócić). Wierzch udekoruj wedle uznania.
Połamana czekolada z drobinkami do dekoracji (opcjonalnie):
- ok. 200 g ulubionej czekolady (u mnie biała)
- garść płatków czekoladowych (lub drobno starta czekolada)
wygląda ślicznie i z pewnością pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Był bardzo słodki, ale daliśmy radę ;P
UsuńPrześliczny torcik.
OdpowiedzUsuńMiło mi ;)
UsuńWyborny! :)
OdpowiedzUsuńLejesz miód na moje serce :)!
Usuń