Musiał się tutaj pojawić :) Pyszny sernik królewski na kruchym spodzie z dodatkiem kakao oraz masą twarogową z dużą ilością bakalii. U niektórych z Was pieczenie go na święta to pewnie już tradycja. U nas najczęściej piecze się zwykły sernik na kruchym spodzie, ale i o nim kiedyś Wam opowiem. Ten z tego przepisu jest wilgotny, nie za słodki i naprawdę pyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki (20 x 32 cm):
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Masa serowa:
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- mała torebka cukru waniliowego (16 g)
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego
- opcjonalnie bakalie (np. rodzynki, skórka pomarańczowa)
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj do formy na tarce o grubych oczkach, wyrównaj. Ciasto można lekko uklepać. Masę twarogową wylej na spód, wyrównaj. Drugą częścią ciasta zakryj górę, ścierając ją również na tarce o grubych oczkach.
Piecz ok. 60 minut w temperaturze 170 st. (funkcja góra-dół). Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego ;)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńObłęd! Tylko wywaliłabym te rodzynki :P
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Fakt, nie każdy lubi rodzynki, ale można zamienić je innymi bakaliami lub nie dawać ich wcale ;)
UsuńPozdrawiam
O jak pięknie wygląda! Założę się, że nikt z mojej rodziny nie pogardziłby takim ciastem :)
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń