4.5.17

Ciasto Wiewiórka

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza. Ładną jesień mamy tej wiosny, nieprawdaż ? ;) Stąd też wziął się pomysł na ten typowo jesienny wypiek. Ciasto o nazwie Wiewiórka jest wilgotne i aromatyczne z dużą ilością bakali oraz jabłek. Przepis jest bardzo łatwy, nie powinniście mieć z nim żadnych problemów. Jeśli macie w swojej rodzinie małe wiewiórki, które lubią od czasu do czasu podjeść sobie trochę jabłek, orzechów lub suszonych owoców to zgaduje, że posmakuje im to ciasto. 



Składniki (forma 23 x 26 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 duże lub 4 małe jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • garść suszonych śliwek i/lub suszonych moreli
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml (1/2 szklanki) oleju
Do naczynia przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wymieszaj.
Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut. Jabłka pokrój w grubą kostkę. Orzechy, suszone owoce oraz namoczoną żurawinę posiekaj.

Do czystej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach do momentu, aż masa stania się jasna i puszysta. Powinna zdecydowanie powiększyć swoją objętość. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką olej. Następnie do masy dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie (można mikserem na najmniejszych obrotach). Do masy wrzuć jabłka wraz ze wszystkimi bakaliami, dokładnie wymieszaj (najlepiej jest to robić łyżką). Masa będzie dość gęsta, powinna oblepić wszystkie bakalie (których będzie bardzo dużo).

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez ok. 45-55 minut, aż wykałaczka wsadzona w ciasto wyjdzie sucha. Po ostygnięciu ciasto można polać polewą.

Polewa czekoladowa:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g (ok. 2 łyżki) masła
Składniki rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofali (mikrofalę ustawić na niską moc i mieszać co 15 - 20 sekund polewę, aby się nie przypaliła). Gęstniejącą polewą polej ciasto. Ja swoje posypałem dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Pamiętam to ciasto z dawien dawna...
    A nie jadłam wieki całe!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie przypomnieć jak smakował ;)
      Pozdrawiam

      Usuń