8.5.17

Szarlotka orzechowa

Zachciało mi się szarlotki, więc jest ;) Na bardzo kruchym (wręcz sypkim) spodzie, w którym część mąki zastąpiłem mielonymi orzechami włoskimi. Do nadzienia dodałem sporą ilość suszonych owoców. Dzięki temu szarlotka nabiera bardzo jesiennego charakteru (to nic, że jest już prawie połowa maja). Szarlotka jest bardzo aromatyczna. Najlepsza na ciepło. Kiedy już wystygnie podgrzewam ją przez kilkadziesiąt sekund w mikrofali, aby móc cieszyć się jej smakiem w pełni. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na szarlotkę.




Składniki (forma 21 x 37 cm):

Orzechowe ciasto kruche:
  • 1 i 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g schłodzonej margaryny (lub masła)
Orzechy upraż na suchej patelni (polecam je nawet lekko przypalić; będą bardziej aromatyczne). Zmiel na mączkę, odstaw do wystygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cynamon. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj. Wrzuć pokrojoną w kostkę margarynę i siekając wszystkie składniki, zagniataj powoli ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie za suche dodaj 1 - 2 łyżki lodowatej wody. Jeśli będzie się mocno lepić podsyp mąką. Ciasto owiń w folie spożywczą i odstaw do lodówki na godzinkę. Ciasto można też włożyć do zamrażarki, aby szybciej się schłodziło.
Nadzienie:
  • 2 - 2 i 1/2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • ok. 150 g suszonych owoców (u mnie suszone śliwki, morele, żurawina)
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka umyj i obierz. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę. Bakalie posiekaj i dodaj do jabłek. Garnek postaw na ogniu, wrzuć masło oraz jabłka z bakaliami. Wsyp cukier i smaż do momentu, aż jabłka zmiękną (ale nie powinny się rozpaść). Zdejmij garnek z ognia i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki bułki tartej
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedna powinna być troszkę większa od drugiej. Większą część ciasta zetrzyj na tarce i wylep nim spód formy ugniatając go dłonią. Ciasto polecam posypać bułką tartą, aby nie namokło od jabłek. Wystudzone nadzienie wyłóż na spód, wyrównaj. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i przykryj nią jabłka.
Szarlotkę piecz w 175 st. przez ok. 60 minut (czas może się zmienić w zależności od piekarnika ;)

Smacznego

2 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś szwedzką szarlotkę z orzechami laskowymi, była super. Muszę spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń