24.8.15

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Warto czasami zamienić zwykłą mąkę na tę pełnoziarnistą. Różnica w smaku nie jest duża, ale za to efekt zdrowotny lepszy ;) Takie wypieki z mąki pełnoziarnistej są na pewno zdrowsze od pozostałych i zawierają więcej wartości odżywczych. Ciastka z tego przepisu są zrobione właśnie z mąki pełnoziarnistej. Są ciemne i chrupiące. Idealnie utrzymują kształt podczas pieczenia, nie rozlewają się na boki, więc można je ciasno poukładać obok siebie i upiec większą ilość naraz. Nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś słodkiego w postaci mlecznej czekolady. To zależy od Was jakie dodatki dobierzecie. Możecie również ich nie dodawać, bo i bez nich ciasteczka wyjdą świetne ;)

Składniki (na ok. 45 ciasteczek):
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej (opcjonalnie)
  • 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie całość połącz i zagnieć sprawnie gładkie ciasto. Jeśli dodajesz bakalie to wrzuć je również do ciasta przed zagnieceniem. Odstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrój dowolne kształty. Ciastka ułóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w 180 st. przez ok. 12-15 minut. Wystudź na kratce.

Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Pyszka! A ja wolę tego typu wypieki właśnie z mąki pełnoziarnistej, mają chyba bardziej charakterystyczny smak
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym takie pochrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotki, wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nice blog sir, thanks for sharing the information. Welcome to visit my site - Please Click here Shopping Online

    OdpowiedzUsuń