Sezon rabarbarowy powoli dobiega końca, dlatego warto jeszcze na szybko upiec te proste muffinki. Mało jest przy nich pracy, więc zaoszczędzony czas możecie wykorzystać na spotkania z najbliższymi. Czerwiec to miesiąc idealny na pikniki, gdzie możecie zabrać ze sobą Wasze wypieki. Dodanie do ciasta kefiru sprawia, że muffinki są wilgotne i delikatne. Kontrast kwaśnego rabarbaru ze słodką muffinką to jest coś co ja lubię ;-) !
Składniki (na ok. 18 muffinek):
- 400 g rabarbaru
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 220 g kefiru lub maślanki (w temp. pokojowej)
- 180 g rozpuszczonej margaryny Palma; można zastąpić masłem lub 150 ml oleju
W jednej miseczce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce połącz ze sobą jajka, kefir i wystudzoną margarynę.
Suche składniki wymieszaj z mokrymi, dodając pod koniec rabarbar. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wypełniaj każdą ciastem do 3/4 wysokości.
Muffiny piecz w 175 st. przez ok. 25 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Muffinki wystudź na kratce. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz