Lubię tę roladę za to, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Musimy tylko pokroić jabłka, zrobić biszkopt i po upieczeniu zwinąć roladę. Nie trzeba wykonywać dodatkowego kremu do wypełnienia rolady. Moja mama robi to ciasto, kiedy w spiżarni zostało zbyt mało jabłek aby upiec dużą szarlotkę. Rolada jest puszysta i dzięki jabłkom nie wydaje się być sucha. Ja swoją roladę potrzepałem cukrem pudrem, bo tak jest najprościej. Polecam ;-)
Składniki (forma 21,5 x 37 cm):
Składniki (forma 21,5 x 37 cm):
- 3 duże jabłka
- cynamon
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodawaj żółtka, miksując po każdym dodaniu. Do masy dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj całość.
Masę na biszkopt wyłóż na jabłka, wyrównaj. Piecz w 170 st. przez ok. 40min.
Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Pamiętaj o tym, aby jabłka były na wierzchu. Pomagając sobie ściereczką zawiń ściśle roladę, tak by jabłka znalazły się w środku. Ja zacząłem zwijanie od dłuższego boku. Nie panikuj jeśli rolada trochę pęknie. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Roladę można posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Źródło przepisu: zjemto.blox.pl/2015/03/Ekspresowa-rolada.html
Niestety , jabłka w tej postaci są surowe !
OdpowiedzUsuńJabłka pieczemy razem z biszkoptem, więc nie są surowe. Możliwe, że zostały pokrojone za grubo. Jak widać na zdjęciach powinny być miękkie, dające się zwinąć. Pozdrawiam.
Usuń