7.5.18

Ciasto Styropian

Nie mam pojęcia, dlaczego to ciasto tak się nazywa. Możliwe, że konsystencja masy śmietanowej z wiórkami kokosowymi przypomina kruszący się małymi kuleczkami styropian (ale to tylko moje skojarzenia ;) Druga nazwa, która mi bardziej odpowiada to sernik bez sera. Zamiast twarogu używamy w tym cieście kwaśnej śmietany połączonej z białkami i proszkiem budyniowym. Pomimo braku twarogu ciasto smakuje jak sernik i często jest z nim mylone. Ja do swojego ciasta (jak na sernik przystało) dodałem pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki. Wy możecie zamienić je na inne owoce lub nie dodawać wcale.
 
Składniki (forma 21 x 37 cm):

Ciasto kruche:
  • 450 g (ok. 3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g schłodzonego masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, wymieszaj. Masło pokrojone w mniejszą kostkę wrzuć do mąki i posiekaj. Rozetrzyj tłuszcz z mąką dłońmi. Kiedy powstanie coś na kształt kruszonki dodaj żółtka i zagnieć sprawnie ciasto. Podziel na 2 części. Jedna może być troszkę większa od drugiej. Owiń obie części w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.

Masa śmietanowa:
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe (zwykłe, na 500 ml mleka)
  • 1 l kwaśnej śmietany 18% (najlepiej w temp. pokojowej)
  • 200 g wiórków kokosowych
Białka ubij z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wsyp proszek budyniowy, zmiksuj. Do piany dodaj kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszaj masę do połączenia się składników (najlepiej łyżką). Wsyp wiórki kokosowe, jeszcze raz przemieszaj.

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój na plasterki.
Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruche ciasto wyłóż masę śmietanową, wyrównaj. Na wierzchu ściśle poukładaj plasterki brzoskwiń. Całość przykryj startą na tarce o dużych oczkach drugą częścią ciasta.

Ciasto piecz w 180ºC przez ok. 50-60 min.

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. to taki klasyk - każdy zna, każdy jadł. Niemniej nadal smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego sernika bez sera jeszcze nie robiliśmy. Wygląda apetycznie. :-) Pomysł musimy zapisać na naszej liście rzeczy do ugotowania.

    OdpowiedzUsuń