Nie mam pojęcia, dlaczego to ciasto tak się nazywa. Możliwe, że konsystencja masy śmietanowej z wiórkami kokosowymi przypomina kruszący się małymi kuleczkami styropian (ale to tylko moje skojarzenia ;) Druga nazwa, która mi bardziej odpowiada to sernik bez sera. Zamiast twarogu używamy w tym cieście kwaśnej śmietany połączonej z białkami i proszkiem budyniowym. Pomimo braku twarogu ciasto smakuje jak sernik i często jest z nim mylone. Ja do swojego ciasta (jak na sernik przystało) dodałem pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki. Wy możecie zamienić je na inne owoce lub nie dodawać wcale.
Składniki (forma 21 x 37 cm):Ciasto kruche:
- 450 g (ok. 3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g schłodzonego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa śmietanowa:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe (zwykłe, na 500 ml mleka)
- 1 l kwaśnej śmietany 18% (najlepiej w temp. pokojowej)
- 200 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruche ciasto wyłóż masę śmietanową, wyrównaj. Na wierzchu ściśle poukładaj plasterki brzoskwiń. Całość przykryj startą na tarce o dużych oczkach drugą częścią ciasta.
Ciasto piecz w 180ºC przez ok. 50-60 min.
Smacznego ;)
bardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńto taki klasyk - każdy zna, każdy jadł. Niemniej nadal smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńTakiego sernika bez sera jeszcze nie robiliśmy. Wygląda apetycznie. :-) Pomysł musimy zapisać na naszej liście rzeczy do ugotowania.
OdpowiedzUsuń