28.4.18

Wafle z masą agrestową

To już kolejny przepis na wafle przekładane masą. Lubie je robić, ponieważ są smaczne i nie wymagają dużo pracy. Tym razem postawiłem na zieleń, która bierze się z galaretki agrestowej. Wafle są bardzo przyjemne. Na blogu znajdziecie też przepis na wafle z masą cytrynową. Zachęcam do zapoznania się z przepisami ;)



Składniki:
  • 200 g (1 kostka) masła
  • 100 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • opakowanie kwadratowych wafli (u mnie o wymiarach 29 x 29 cm)
Garnuszek z masłem i cukrem postaw na palniku. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodaj śmietanę i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Zestaw z palnika, wsyp suchą galaretkę i mieszaj energicznie, dopóki galaretka się nie rozpuści. Wsyp mleko w proszku (najlepiej jest je przesiać), ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Wystudzoną masą przełóż wafle. Ja zawsze smaruje tę stronę z mniejszymi wgłębieniami i przykrywam stroną z większymi wgłębieniami. Wafla należy równomiernie obciążyć.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz