24.4.18

Ciasto bananowe

Popularne w Ameryce ciasto bananowe, które jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Nie wiem dlaczego tam widnieje pod nazwą chlebka bananowego. Według mnie to wilgotne, słodkie i całkiem smaczne ciasto ;) Piekę je w mniejszej formie wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a chce zjeść coś słodkiego na podwieczorek. Do ciasta można dodać również ulubione bakalie. Polecam spróbować i eksperymentować z przepisem.

Składniki (podłużna forma na keksa o wymiarach 10 x 23 cm) :
  • 4 duże banany (najlepsze będą te bardzo dojrzałe z czarną skórką)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju (można zastąpić roztopioną 1/3 kostki masła)
  • 1 op. (16 g) cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść bakalii (suszone owoce, orzechy itd); opcjonalnie
Mąkę z sodą uprzednio przesiej i wymieszaj.

Banany wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) na papkę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej, jajko i szczyptę soli wszystko wymieszaj dokładnie. Do masy przesyp mąkę i wymieszaj całość, aż składniki się połączą. Jeśli dodajesz do ciasta bakalie to posiekaj je i wrzuć razem z mąką.

Ciasto przełóż do formy na keksa wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 st. przez ok. 50-60 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu ciasto można polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Czy mogłabym prosić o dokładne podanie ilości mąki użytej do ciasta, szklanka szklance nie równa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam szklanek o pojemności 250 ml. Przyjmując, że w jednej szklance mieści się ok. 140-150 g mąki pszennej to łącznie ilość potrzebna do tego ciasta to ok. 220 g mąki. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Dziękuję, wyszło bardzo dobre, na pewno będę jeszcze piekła :) ja dałam tylko 1/4 szkl cukru i następnym razem nie dam wcale. Według mnie banany są wystarczająco słodkie, ale to już kto co lubi :)

    OdpowiedzUsuń