Popularne w Ameryce ciasto bananowe, które jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Nie wiem dlaczego tam widnieje pod nazwą chlebka bananowego. Według mnie to wilgotne, słodkie i całkiem smaczne ciasto ;) Piekę je w mniejszej formie wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a chce zjeść coś słodkiego na podwieczorek. Do ciasta można dodać również ulubione bakalie. Polecam spróbować i eksperymentować z przepisem.
- 4 duże banany (najlepsze będą te bardzo dojrzałe z czarną skórką)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju (można zastąpić roztopioną 1/3 kostki masła)
- 1 op. (16 g) cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść bakalii (suszone owoce, orzechy itd); opcjonalnie
Banany wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) na papkę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej, jajko i szczyptę soli wszystko wymieszaj dokładnie. Do masy przesyp mąkę i wymieszaj całość, aż składniki się połączą. Jeśli dodajesz do ciasta bakalie to posiekaj je i wrzuć razem z mąką.
Ciasto przełóż do formy na keksa wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 st. przez ok. 50-60 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu ciasto można polać ulubioną polewą czekoladową.
Smacznego ;)
Czy mogłabym prosić o dokładne podanie ilości mąki użytej do ciasta, szklanka szklance nie równa :)
OdpowiedzUsuńJa używam szklanek o pojemności 250 ml. Przyjmując, że w jednej szklance mieści się ok. 140-150 g mąki pszennej to łącznie ilość potrzebna do tego ciasta to ok. 220 g mąki. Pozdrawiam ;)
UsuńDziękuję, wyszło bardzo dobre, na pewno będę jeszcze piekła :) ja dałam tylko 1/4 szkl cukru i następnym razem nie dam wcale. Według mnie banany są wystarczająco słodkie, ale to już kto co lubi :)
OdpowiedzUsuń