Dodawaliście kiedyś ocet do ciasta kruchego ? Podobno sprawia, że ciastka są bardziej kruche. Nie wiem czy te z octem bardzo się różnią od tych bez niego, ale na pewno są pyszne i delikatne nawet po schłodzeniu (gdzie zwykle ciasto kruche twardnieje). U mnie w wersji z kremem orzechowym. Poszedłem na łatwiznę i smak orzechów laskowych uzyskałem z pomocą Nutelli. Duża porcja ciastek rozeszła się w 2 dni. Ciekawi mnie jak będzie u Was ;) Polecam spróbować.
Składniki (ok. 50 złożonych ciasteczek):
Składniki (ok. 50 złożonych ciasteczek):
Kruche ciasteczka:
- 500 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g chłodzonego masła (lub margaryny)
- 3 żółtka
- 2 łyżki octu
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm (jeśli to potrzebne podsyp mąką). Najlepiej jest je podzielić na kilka mniejszych porcji wtedy łatwiej się wałkuje. Wykrój odpowiednie kształty. W połowie z nich wykrój środek.
Ciastka wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz ok. 8 - 10 minut w 180 st. na złoty kolor. Proszę obserwuj jak się pieką, aby się nie przypaliły. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce. Przełóż kremem orzechowym.
Krem orzechowy:
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g Nutelli (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie lub innego ulubionego alkoholu)
- 70 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz