Pyszne ciasto, które może spokojnie konkurować z pozostałymi słodkościami na świątecznym stole. Mój pomysł na orzechowiec to 3 blaty miodowe przełożone masą kajmakową i szybkim kremem budyniowym, który możecie już znać z przepisu na ciasto snickers bez pieczenia. Wierzch ciasta zdobi warstwa smażonych orzechów włoskich, które ubóstwiam. Ciasto może wydawać się czasochłonne, ale jeśli tak jak ja użyjecie gotowej masy z puszki to bardzo szybko się z nim uporacie.
Składniki (forma 20 x 32 cm):
Ciasto miodowe:
- 600 g (4 szklanki) mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g margaryny lub masła, prosto z lodówki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
Ciasto podziel na 3 równe części i wyłóż nimi formy. Jeśli posiadasz tylko jedną o tych wymiarach to resztę ciasta przechowuj w lodówce. Piecz w 180 st. przez ok. 15 min. Na jedną z części ciasta przed pieczeniem wyłóż orzechy.
Orzechowy wierzch:
- 200 g orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
Szybki krem budyniowy:
- 350 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
Smacznego ;)
Smak dzieciństwa :D Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/