Tradycyjna babka ucierana z dodatkiem soku i skórki cytrynowej. Jest pyszna, delikatna i puszysta. To, że babka jest wilgotna zawdzięcza kwaśnej śmietanie. Cytrynowy smak pogłębia dodatkowo lekko kwaśny lukier. Ta babka to świetny pomysł na wielkanocny wypiek lub słodki podwieczorek. Przepis zaczerpnięty z książki "Moje Wypieki" Doroty Świątkowskiej.
Składniki (forma na babkę z kominem o pojemności ok. 1,5l):
- 180 g masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Sypkie składniki dodaj do masy maślanej na przemian ze śmietaną w dwóch turach. Masę wymieszaj najlepiej szpatułką lub łyżką.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną. Przelej do niej przygotowane ciasto (powinno zająć ponad 3/4 wysokości formy), wyrównaj.
Piecz w 160-170 st.przez ok. 40-45 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Upieczoną babkę przestudź w formie, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Gotową babkę można polać lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru, skórki otartej z cytryny i 2-3 łyżek wrzątku.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz