Lekki i delikatny biszkopt z dużą ilością owoców. Oprócz tego, że mieści się na nim aż pół kilograma! owoców to ciasto jest bardzo szybkie i proste do wykonania. Musicie pamiętać tylko o tym, aby dobrze ubić pianę z białek, a później wsypując mąkę, lekko ją wmieszać do masy. Dzięki temu ciasto będzie puszyste. Ja swoje ciasto upiekłem z mieszanką truskawek, czereśni i borówek. Ciasto wyjdzie z każdymi owocami. Te większe należy pokroić na mniejsze kawałki. W tym cieście jeszcze ani razu owoce nie opadły mi na dno, a robiłem je już wiele razy :) Polecam szczególnie osobom mało aktywnym w pieczeniu ;)
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców (u mnie mieszanka truskawek, czereśni i jagód)
Mąkę i proszek przesiej do osobnej miski. W niewielkich porcjach dosypuj je do masy i wymieszaj delikatnie do momentu, aż składniki się połączą.
Gotowe ciasto wylej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Przebrane owoce (większe przekrój na mniejsze kawałki, wypestkuj) ułóż równomiernie na cieście.
Piecz w 180 st. przez ok. 45 minut do chwili, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Wyjmij z piekarnika, wystudź. Ciasto warto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz