Najlepszy przepis na ciasto z malinami. Maślane kruche ciasto i ta lekka pianka z budyniem. Palce lizać. Pianka wychodzi delikatna, po upieczeniu może trochę opaść, ale to nie przeszkadza. Ciasto widziałem już w wielu wydaniach - z czekoladowym spodem lub z borówkami zamiast malin. A Wam na jakie owoce przyjdzie ochota ?
Składniki (forma 20 x 32 cm):
Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią formę z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem (aby się nie wybrzuszyło).
Spód podpiecz w 180 st. przez ok. 25 minut, aż się lekko zarumieni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklana cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych - nie trzeba wcześniej rozmrażać)
Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz je przez ok. 50 - 60 minut (lub dłużej jeśli maliny są mrożone) do porządnego zarumienienia się ciasta. Pianka po upieczeniu może nieco opaść. Gotowe ciasto wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
Kruche z budyniem to klasyk! Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńPonadczasowa klasyka. Wspaniałe i bardzo pyszne ciasto i do tego jeszcze maliny poezja smaku.
OdpowiedzUsuńWitaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
OdpowiedzUsuńZaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy prawie 100 tys przepisów i prawie 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
Pozdrawiamy!
http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
Z malinami smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMoj faworyt od chyba 2 lat. A za tydzien wlasnie piec bede na komunie😉
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia :) Pozdrawiam
Usuń