Dobrze znane ciasto ucierane tym razem w nieco innej formie, bo z twarogiem (którego uprzednio nie trzeba mielić). Ciasto jest dokładnie takie jak lubicie, proste i szybkie do przygotowania. Ciasto przed pieczeniem jest zwarte i gęste, jednak po upieczeniu wychodzi miękkie i delikatne. Skórka i sok z cytryny wspaniale dopełniają smak dodanego twarożku. Moja wersja ciasta została dodatkowo wzbogacona o truskawki i maślaną kruszonkę. Jestem pewien, że ciasto wyjdzie równie dobre z innymi sezonowymi owocami.
Składniki (forma 23 x 26 cm):
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy (mała porcja)
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 250 g twarogu w kostce; w temp. pokojowej
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z całej cytryny; wyszorowanej i sparzonej
- 2 niepełne szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 500 g truskawek
Masło utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, dodając po łyżce oleju i jajko. Ucierając, dodaj pokruszony ser, sok i skórkę z cytryny.
Mąkę przesiej do osobnej miski i wymieszaj z proszkiem. Dodaj do masy i krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłóż do formy z papierem do pieczenia. Truskawki przekrój na pół i poukładaj równo na cieście, lekko wciskając je w ciasto. Posyp kruszonką.
- 75 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 45 g masła
Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 60 - 80 minut, aż ciasto się zarumieni. Wystudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Super ciasto, do ucieranego nie dodawałam jeszcze nigdy twarogu. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Warto spróbować, efekt jest bardzo dobry.
UsuńPozdrawiam.
Super pomysł z tym twarogiem, zapamiętam:)
OdpowiedzUsuńU mnie też czeka przepis na ucierane z truskawkami, tylko bez twarogu. :) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :) Chociaż takie bez twarogu jest również pyszne :)
UsuńKlasyk lata! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fajny pomysł na dodanie twarogu, rozumiem że ma sprawić żeby ciasto było bardziej wilgotne i dłużej zachowało świeżość :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste ciasto. Polecam.
OdpowiedzUsuń