Zdecydowanie numer 1 wśród ciast z owocami w sezonie letnim. Pieczemy je co roku, kiedy tylko w sklepach pojawiają się świeże truskawki. Delikatny i puszysty biszkopt, bardzo maślana masa budyniowa (prawie jak w karpatce ;) z powciskanymi świeżymi truskawkami i cienka warstwa truskawkowej galaretki. Jedyne co trzeba upiec to prosty biszkopt, reszta robi się "sama" ;)
Składniki (forma 21 x 37 cm):
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodaj kolejno żółtka, miksując po każdym dodaniu następnie do masy wlej ocet i zmiksuj całość dokładnie. Mąkę przesiej do miski z proszkiem i wymieszaj. Dodaj do masy i delikatnie połącz.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut w 170 st. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Masa budyniowa:
- 500 ml (2 szklanki) mleka
- cukier waniliowy (użyłem dużą porcję)
- 6 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g (2 kostki) miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i cukrem zwykłym. Masę wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gotowy przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Do masy dodaj, łyżka po łyżce, budyń, cały czas miksując. Powinna powstać gładka i puszysta masa.
Ponadto:
Ponadto:
- 2 galaretki truskawkowe (zwykłe na 500 ml każda)
- ok. 3/4 kg truskawek
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, używając jednak 750 ml wody (mniej niż zaleca producent). Tężejącą galaretką polej ciasto.
Smacznego :)
Twoja mama wie, co dobre!
OdpowiedzUsuńDokładnie, dzięki ! :)
UsuńJej, uwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, znakomite :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robi coś podobnego :)