Dotychczas moja ulubiona tarta z truskawkami. Robiłem ją po raz pierwszy rok temu według przepisu z mojewypieki.com. Robiąc moją tartę zmieniłem kilka rzeczy w przepisie na potrzeby własne. Czekoladowy spód wychodzi naprawdę kruchy, w smaku jest trochę wytrawny ale świetnie się komponuje ze słodką warstwą z białej czekolady. Truskawki dodają tarcie świeżości, a sama tarta prezentuje się bardzo elegancko. A gdyby tak zamienić pieczony kruchy spód na wersję z rozgniecionymi ciasteczkami z masłem? Tarta wyszłaby wtedy bez użycia piekarnika. Zachęcam do wypróbowania przepisu póki sezon truskawkowy jeszcze trwa.
Składniki (okrągła forma o średnicy 24 cm):
Kruchy spód:
- 140 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką, strzepując jej nadmiar.
Schłodzone ciasto rozwałkuj (najlepiej jest to robić pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, ciasto wtedy się nie klei; ciasto co kilka minut warto włożyć na chwilę do lodówki) i wyłóż nim przygotowaną wcześniej formę, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż na ok. 30 - 60 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. Ciasto wyłóż folią aluminiową i obciąż (np. kulkami ceramicznymi lub nasionami ryżu; zwróć uwagę na obciążenie boków ciasta, jeśli będą dobrze "podsypane" to nie ześlizgnął się podczas pieczenia). Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie po tym czasie usuń obciążenie i podpiecz spód jeszcze przez ok. 15 minut. Odstaw do wystudzenia (początkowo spód będzie miękki, ale po wystudzeniu stwardnieje).
Warstwa śmietankowa z białą czekoladą:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 150 ml mleka
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 170 g białej czekolady
Do garnka wlej śmietankę, mleko, dodaj cukier i aromat. Garnek postaw na ogniu i doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, wsyp połamaną czekoladę, odstaw garnek na kilka minut, aby czekolada pobrała ciepło. Po tym czasie wymieszaj masę, aż cała czekolada się rozpuści i masa stanie się gładka.
Żelatynę lekko podgrzej na palniku (nie można jej zagotować !) i kiedy się stopi przelej ją do jeszcze ciepłej masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Masę odstaw do wystudzenia, następnie schłodź w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą masę wylej na wystudzony kruchy spód, wyrównaj i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Ponadto:
- ok. 400 g truskawek
- galaretka truskawkowa (zwykła, na 500 ml wody)
Na tarcie poukładaj dość gęsto przepołowione truskawki i zalej je tężejącą galaretką, wyrównaj. Tartę odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Udanych wypieków :)
Pięknie i przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJedno z najlepszych połączeń ;)
OdpowiedzUsuńObłędna!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - tarta jest przepyszna i polecam ją każdemu łasuchowi :0)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I proszę zaglądać na bloga. Wkrótce nowe przepisy z truskawkami! Pozdrawiam
Usuń