23.6.15

Ciasto ucierane z twarogiem, truskawkami i kruszonką

Dobrze znane ciasto ucierane tym razem w nieco innej formie, bo z twarogiem (którego uprzednio nie trzeba mielić). Ciasto jest dokładnie takie jak lubicie, proste i szybkie do przygotowania. Ciasto przed pieczeniem jest zwarte i gęste, jednak po upieczeniu wychodzi miękkie i delikatne. Skórka i sok z cytryny wspaniale dopełniają smak dodanego twarożku. Moja wersja ciasta została dodatkowo wzbogacona o truskawki i maślaną kruszonkę. Jestem pewien, że ciasto wyjdzie równie dobre z innymi sezonowymi owocami.



Składniki (forma 23 x 26 cm):

Ciasto: 
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (mała porcja)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu w kostce; w temp. pokojowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z całej cytryny; wyszorowanej i sparzonej
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek
Truskawki umyj, odszypułkuj i odstaw na durszlaku do obcieknięcia z wody.

Masło utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, dodając po łyżce oleju i jajko. Ucierając, dodaj pokruszony ser, sok i skórkę z cytryny.

Mąkę przesiej do osobnej miski i wymieszaj z proszkiem. Dodaj do masy i krótko zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wyłóż do formy z papierem do pieczenia. Truskawki przekrój na pół i poukładaj równo na cieście, lekko wciskając je w ciasto. Posyp kruszonką.
Kruszonka:
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 45 g masła
Składniki na kruszonkę wrzuć do miski i rozetrzyj palcami, do momentu aż składniki się połączą i powstanie kruszonka. Posyp równomiernie ciasto.

Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 60 - 80 minut, aż ciasto się zarumieni. Wystudź i posyp cukrem pudrem.

Smacznego ;)



7 komentarzy:

  1. Super ciasto, do ucieranego nie dodawałam jeszcze nigdy twarogu. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto spróbować, efekt jest bardzo dobry.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Super pomysł z tym twarogiem, zapamiętam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też czeka przepis na ucierane z truskawkami, tylko bez twarogu. :) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania :) Chociaż takie bez twarogu jest również pyszne :)

      Usuń
  4. Klasyk lata! Uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na dodanie twarogu, rozumiem że ma sprawić żeby ciasto było bardziej wilgotne i dłużej zachowało świeżość :)

    OdpowiedzUsuń