21.12.17

Ciasteczka serowe z cukrem

Zwykle ciasto półfrancuskie wykonuję na śmietanie. Tym razem dodałem twaróg. Proporcje mąki co do twarogu i tłuszczu są takie same, więc łatwo zapamiętać przepis. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i listkujące się jak ciasto francuskie. Warstwa cukru na wierzchu ciastek chrupie niesamowicie, dodając wypiekom słodyczy.  Samo ciasto jest bazą.  Użyjcie swojej wyobraźni i zróbcie ciasteczka np. z powidłami lub z jabłkiem i cynamonem jak w tym przepisie. Pamiętajcie o tym, aby ciasto było dobrze schłodzone. Najlepiej jest je wykonać wieczorem i wstawić na noc do lodówki. 
Osoby, które smakują się w cieście francuskim lub półfrancuskim polubią te ciasteczka. Jeśli wśród Was są tacy co nie przepadają za tego typu wypiekami - polecam Wam przejść na ciemną stronę mocy i wypróbować ten przepis ;)



Składniki (ok. 45 ciasteczek):
  • 300 g maki pszennej
  • 300 g twarogu
  • 300 g masła lub margaryny, prosto z lodówki
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki cukru (u mnie mieszanka zwykłego, waniliowego i gruboziarnistego)
Mąkę przesiej. Ser przetrzyj przez ostre sitko. Dodaj masło (lub margarynę), posiekaj i zagnieć sprawnie ciasto. Jeśli będzie się lepić podsyp troszkę mąką.
Wyrobione ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (najlepiej jest je podzielić na kilka części i wałkować partiami). Posmaruj je roztrzepanym z 1 łyżką wody jajkiem i posyp cukrem. Z ciasta wykrój dowolne kształty. Ja kroiłem ciasto nożem na prostokąty. Ciastka wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Możesz posypać je cynamonem albo dodać powidło na wierzch.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. przez ok. 12 min, uważając aby się nie przypaliły. Wystudź na kratce.

Smacznego.

1 komentarz: