Świetny przepis dla osób, które mają dylemat czy upiec murzynka czy sernik ;) Idealne rozwiązanie to murzynko-sernik (a może serniko-murzynek?). Chodzi tu o ciasto, które składa się z kakaowego, murzynkowego spodu i masy twarogowej jak na sernik na górnej warstwie ciasta. U mnie cała blaszka ciasta zniknęła w jeden wieczór. Ciasto jest wilgotne i apetyczne. Może wyrosnąć nierówno, ponieważ masa serowa jest ciężka i zapada się. Pomimo to ciasto oblane polewą czekoladową z wierzchu wszystkim posmakuje.
Składniki (forma 20 x 32 cm):
Ciasto kakaowe:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 szklana cukru
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
- 50 dag twarogu półtłustego*, zmielonego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 120 g roztopionego masła (lub margaryny)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej całe ciasto kakaowe. Następnie na wierzch wyłóż w kilku porcjach (najlepiej łyżką) masę serową, tak aby utworzyła "gniazda". Wyrównaj w miarę delikatnie wierzch.
Piecz w 180 st. przez ok. 50 min. Po wystudzeniu ciasto możesz polać polewą.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Smacznego ;)
* U mnie jedna kostka twarogu miała masę około 30 dag. Wykorzystałem 2 kostki, więc łącznie wyszło ok. 60 dag twarogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz