6.7.15

Jagodzianki

Must bake w sezonie borówkowym. Słodkie bułeczki z dużą ilością jagód w środku. Robię je z kruszonką lub po prostu polewam po ostygnięciu lukrem. Ciasto drożdżowe zawiera dużą ilość masła, dzięki temu jagodzianki są smaczniejsze i dłużej zachowują świeżość. Dodatek masła sprawia także, że ciasto jest tłuste i podczas wyrabiania nie lepi się do rąk. Podczas formowania bułeczek pamiętajcie, aby nie przesadzić z ilością jagód i żeby bułeczki były dobrze zlepione. Jeśli będziecie postępować zgodnie z przepisem, gwarantuję, że otrzymacie pyszne i wyrośnięte jagodzianki.


Składniki (na ok. 17 jagodzianek):
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na ciasto drożdżowe.
Pokruszone drożdże wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami cukru, do momentu, aż się rozpuszczą. Dodaj letnie mleko i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszaj. Rozczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość). 

Do dużej miski przesiej resztę mąki. Stop masło, wystudź.

Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, szczyptę soli i 2 jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dołóż pozostałe 2 jajka i stopione masło. Wyrób gładkie ciasto (ciasto dzięki dużej ilości tłuszczu nie powinno kleić się do ścianek naczynia). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Nadzienie:
  • 250 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody umyj, osusz. Wymieszaj delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Ciasto podziel na równej wielkości kawałki (u mnie jeden po ok. 66 g), każdy z nich uformuj w placuszek zakrywający większość Twojej dłoni. Wyłóż po łyżce nadzienia, zlep boki i uformuj bułeczki. Jagodzianki wyłóż łączeniem do dołu do formy z papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. Odstaw na ok. 1 godzinę do podrośnięcia.

Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 15 g cukru pudru
  • 25 g zimnego masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami, tak, aby się połączyły i utworzyły kruszonkę. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp obficie kruszonką.

Jagodzianki piecz w 180 st. przez ok. 20 - 30 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :)


1 komentarz: