20.6.15

Tarta z białą czekoladą, truskawkami i galaretką

Dotychczas moja ulubiona tarta z truskawkami. Robiłem ją po raz pierwszy rok temu według przepisu z mojewypieki.com. Robiąc moją tartę zmieniłem kilka rzeczy w przepisie na potrzeby własne. Czekoladowy spód wychodzi naprawdę kruchy, w smaku jest trochę wytrawny ale świetnie się komponuje ze słodką warstwą z białej czekolady. Truskawki dodają tarcie świeżości, a sama tarta prezentuje się bardzo elegancko. A gdyby tak zamienić pieczony kruchy spód na wersję z rozgniecionymi ciasteczkami z masłem? Tarta wyszłaby wtedy bez użycia piekarnika. Zachęcam do wypróbowania przepisu póki sezon truskawkowy jeszcze trwa.


Składniki (okrągła forma o średnicy 24 cm):

Kruchy spód:
  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
Mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiej na stolnice. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj całość dokładnie. Dodaj śmietanę z żółtkami i zagnieć sprawnie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką, strzepując jej nadmiar.

Schłodzone ciasto rozwałkuj (najlepiej jest to robić pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, ciasto wtedy się nie klei; ciasto co kilka minut warto włożyć na chwilę do lodówki) i wyłóż nim przygotowaną wcześniej formę, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż na ok. 30 - 60 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. Ciasto wyłóż folią aluminiową i obciąż (np. kulkami ceramicznymi lub nasionami ryżu; zwróć uwagę na obciążenie boków ciasta, jeśli będą dobrze "podsypane" to nie ześlizgnął się podczas pieczenia). Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie po tym czasie usuń obciążenie i podpiecz spód jeszcze przez ok. 15 minut. Odstaw do wystudzenia (początkowo spód będzie miękki, ale po wystudzeniu stwardnieje).

Warstwa śmietankowa z białą czekoladą:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 150 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 170 g białej czekolady
Żelatynę wsyp do małego garnuszka i zalej wodą, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

Do garnka wlej śmietankę, mleko, dodaj cukier i aromat. Garnek postaw na ogniu i doprowadź do zagotowania. Zdejmij z palnika, wsyp połamaną czekoladę, odstaw garnek na kilka minut, aby czekolada pobrała ciepło. Po tym czasie wymieszaj masę, aż cała czekolada się rozpuści i masa stanie się gładka.

Żelatynę lekko podgrzej na palniku (nie można jej zagotować !) i kiedy się stopi przelej ją do jeszcze ciepłej masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Masę odstaw do wystudzenia, następnie schłodź w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Gęstniejącą masę wylej na wystudzony kruchy spód, wyrównaj i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Ponadto:
  • ok. 400 g truskawek
  • galaretka truskawkowa (zwykła, na 500 ml wody)
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, używając jednak 400 ml wody. Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki.

Na tarcie poukładaj dość gęsto przepołowione truskawki i zalej je tężejącą galaretką, wyrównaj. Tartę odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Udanych wypieków :)

5 komentarzy:

  1. Jedno z najlepszych połączeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam - tarta jest przepyszna i polecam ją każdemu łasuchowi :0)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I proszę zaglądać na bloga. Wkrótce nowe przepisy z truskawkami! Pozdrawiam

      Usuń