10.6.15

Nugat w waflu

Prosta i szybka masa do przełożenia wafli. Niektórzy pewnie pamiętają ją ze swojego dzieciństwa. Bardzo słodka z dużą ilością mielonych orzechów i płatków owsianych. Te ostatnie są wyczuwalne w masie zaraz po jej zrobieniu, ale po zmięknięciu wafla płatki już nie przeszkadzają. Przepis pochodzi od babci mojej koleżanki, za który bardzo dziękuję ;) Ciasto stało się szybko faworytem.

Składniki:
  • 18 - 20 łyżek mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych (użyłem błyskawicznych)
  • 250 g orzechów włoskich; zmielonych lub drobno posiekanych
  • 1 duża łyżka kakao
  • 200 g (1 kostka) masła
  • kilka wafli (moje o wymiarach 29 x 29 cm)
Do garnka wlej mleko i dodaj cukier, następnie zagotuj całość. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Do masy wsyp orzechy i gotuj cały czas do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj kakao i masło. Wymieszaj całość dokładnie.

Jeszcze ciepłą masą przełóż wafle (chłodna masa bardzo gęstnieje i trudno ją rozsmarować). Jeśli masa będzie się ciężko rozsmarowywać można ją uklepywać dłonią. Posmarowane masą wafle obciąż i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc), aby zmiękły.

Smacznego :) 


3 komentarze:

  1. Nie jest to mój smak dzieciństwa, ale pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, mam słabość do tych wafli, jako dziecko lubiłam je nawet same, a co dopiero z pyszną masą.

    OdpowiedzUsuń