Zamiast muffinek upiekłem wilgotne babeczki z przyprawą korzenną i skórką z cytryny. Są słodkie, delikatne, puszyste i lepkie od miodu. Możecie je oblać lukrem lub (jeśli wolicie) polewą czekoladową. Prezentują się uroczo i są bardzo proste do wykonania. Z przepisu można również upiec zwykłe muffinki w świątecznych papilotkach.
Składniki (na ok. 18 mini babeczek):- 1 duży i dojrzały banan
- 2 małe jajka
- 1 op. (16 g) cukru waniliowego
- skórka starta z jednej cytryny (uprzednio wyszorowanej i sparzonej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 1/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
W osobnej misce rozgnieć banana na papkę. Dodaj jajka i wymieszaj dokładnie (ja używałem rózgi kuchennej). Dodaj cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika i sól, wymieszaj. Następnie do masy dodaj olej, miód, mleko i cukier. Wymieszaj dokładnie. Wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do foremek na babeczki do 3/4 wysokości foremki (tak samo jeśli pieczesz muffinki).
Piecz 175 st, przez 20 -25 min, aż patyczek wsadzony w babeczkę wyjdzie suchy. Odstaw babeczki na 5 minut do ostudzenia a później wystudź na kratce.
Smacznego ;-)
Będę musiał upiec te ciastka, bo inaczej będą mnie prześladować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Candy Shop
płatki śniadaniowe
Koniecznie napisz jak wyszło ;)
UsuńPozdrawiam