To jest jedno z tych ciast, które możecie zrobić z zakrytymi oczami. Bardzo proste i szybkie. Jeśli wgłębicie się w przepis to przekonacie się, że wystarczy tylko przemieszać składniki i gotowe ;) Pamiętajcie, żeby śmietana miała temperaturę zbliżoną do pokojowej. Unikniecie wtedy zakalca. Zaskakujące jest to, że dość gęsta konsystencja ciasta przed pieczeniem oraz owoce na wierzchu nie utrudniają ciastu wyrośnięcia. Dodatkowy plus za małą ilość tłuszczu. Wśród domowników rozeszło się bardzo szybko.
Składniki (forma 23x26 cm):
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 400-500 g śliwek (lub brzoskwiń)
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
Dość gęstą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównaj. Śliwki opłucz i wypestkuj. Pokrój na połówki a jeśli odmiana jest duża (lub jeśli używasz brzoskwiń) pokrój je na mniejsze plastry. Owoce poukładaj na cieście lekko w nie wciskając. Możesz (jeśli chcesz) posypać ciasto płatkami migdałowymi.
Piecz w 180 st. przez ok 30-40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu ciasto można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego ;)
myślisz, że udałoby się na słodkiej śmietance? Niestety tutaj w Hiszpanii nie mogę dostać kwaśnej śmietany :( a świetna propozycja na proste domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć. Słodka śmietanka to co innego niż kwaśna śmietana 18%. Użyłbym zamiast słodkiej śmietanki jogurtu naturalnego. Powinno być dobrze. Proszę napisać koniecznie co wyszło ;) Pozdrawiam.
UsuńDodaj do słodkiej śmietany sok z cytryny, dodawaj sok równocześnie mieszając aż śmietana zgęstnieje
UsuńCzy owoce mrożone też mogą być?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Tylko użyłbym mniejszą ilość ok. 400 g ;) Pozdrawiam
UsuńWszystko zrobiłam tak jak w przepisie. Nie dodałam tylko owoców oraz śmietaną była z lodówki. Chciałam większe ciasto wiec składniki dałam podwójnie. No i czy przez ta śmietanę wyszedł mi zakalec? Chyba nie. Góra była ładna brazowiutka ale na środku było surowe ciasto. Czemu tak? Czy powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia jak robie większe ciasto?
OdpowiedzUsuńŚmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Najprawdopodobniej to było przyczyną tego zakalca. Jeśli ciasta jest więcej pieczemy je dłużej, do momentu, aż patyczek w nie wsadzony wyjdzie suchy. Ciasto można przykryć pod koniec pieczenia folią aluminiową, żeby nie przypiekł się za dużo z wierzchu. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie idealnie :) Pozdrawiam, Piotr.
UsuńPyszne :) dałam wiśnie bo miałam apetyt :) wyszło super
OdpowiedzUsuń