Nazwa może mylić, ponieważ w przepisie nie ma ani grama lodu. Ciasta wcale nie trzeba trzymać w zamrażalniku, aby się nie rozpuściło :) Trzymamy je za to w lodówce, bo jest to ciasto bez pieczenia. Składa się z biszkoptów oraz masy budyniowej jasnej i ciemnej z dodatkiem kakao. Zwieńczeniem ciasta jest gruba warstwa galaretki z dużą ilością sezonowych owoców. U mnie są to truskawki, ale polecam użyć również malin, borówek czy porzeczek.
- okrągłe biszkopty (ok. 150 g); mogą być też podłużne
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka
- 5 żółtek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (budyń zwykły, na 500 ml mleka)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła; miękkiego w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 500-600 g sezonowych owoców: truskawki, borówki, maliny itd.
Aby zrobić budyń zagotuj szklankę mleka. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodaj proszek budyniowy, mąkę pszenną i pozostałe mleko. Zmiksuj lub wymieszaj dokładnie. Masę wylej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotuj do momentu zgęstnienia budyniu. Odstaw do przestudzenia.
Wystudzony budyń utrzyj z miękkim masłem. Masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, zmiksuj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Odlej trochę galaretki na talerzyk i namocz w niej biszkopty. Wyłóż nimi dno formy. Białą masę rozsmaruj równo na biszkoptach. Na nią wyłóż drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce. Biszkopty przykryj masą kakaową. Jeśli masz taką fantazję do masy możesz dodać posiekane ptasie mleczko o smaku czekoladowym. Ja tak zrobiłem i było pyszne ;) Ciasto włóż do lodówki do stężenia kremów.
Owoce umyj, jeśli są duże to pokrój na mniejsze części. Wyłóż na wierzch ciasta. Zalej gęstniejącą galaretką.
Smacznego ;)
Wygląda bardzo smakowicie, super ciasto.
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńW takim razie musisz koniecznie zrobić :) !
Usuńmuszę spróbować zrobić to ciasto, już wcześniej mnie kusiło w przepisach mojej mamy
OdpowiedzUsuńW takim razie do dzieła :)
UsuńSmakowicie wygląda .Napewno zrobię.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper na upały:)
OdpowiedzUsuńCo zrobić aby te masy były bardziej ścisle? Zrobiłam w weekend to ciasto, trzymałam się Waszego przepisu i niestety z krojeniem go był mega problem:(
OdpowiedzUsuńCo zrobić aby te masy były bardziej ścisle? Zrobiłam w weekend to ciasto, trzymałam się Waszego przepisu i niestety z krojeniem go był mega problem:(
OdpowiedzUsuńKarola wydaje mi się, że masa mogła Ci się zważyć, dlatego nie była stabilna. Kiedy robiłem to ciasto, nie miałem najmniejszego problemu z krojeniem. Oczywiście po schłodzeniu ciasta. Masło w masie sprawia, że ciasto jest sztywne. Jeśli masa się zważy wystarczy ją delikatnie podgrzać, do rozpuszczenia się masła i wymieszania z masą. Wtedy taką masę odstawiamy do lodówki do stężenia.
UsuńPozdrawiam ;)
:)
OdpowiedzUsuńZnam nieco inny przepis, równie prosty. Uwielbiam ciasta na zimno - świetnie sprawdzają się w taki dni, jakie są obecne, czyli gorące i skwarne. Chętnie przygotuje ciasto według Twojego przepisu - dam znać jak mi wyszło!
OdpowiedzUsuńProszę koniecznie dać znać :)Pozdrawiam !
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMoje ulubione 👍
OdpowiedzUsuń51 year-old Accounting Assistant IV Thomasina Hucks, hailing from Angus enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Bodybuilding. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Mercedes-Benz W196. Polecane do czytania
OdpowiedzUsuńCzy można mikserem krem zrobić czy pałka ?
OdpowiedzUsuń