Kolejny tort bezowy w Słodkim Atelier :) Uwielbiam te słodkie bezy za to, że można je robić na wiele sposobów. Z połączeniem orzechów włoskich i kawy spotkałem się na blogu Pistachio. Ja nie piję kawy dość często, a właściwie to bardzo rzadko, chyba że jest okazja spotkania się ze znajomymi i wypicia kawy z lodami :) Nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby tej kawy nie dodawać do ciast. Wtedy też ją "piję" z ochotą :)
Ogólnie torcik nie jest słodki, ale to też zależy od tego co dla kogo oznacza słodki. W bezie jest dużo cukru, ale krem kawowy jest trochę gorzki więc całość jak najbardziej się uzupełnia. Ciasto niestety jest trochę pracochłonne. Ja swoje zrobiłem wieczorem, później schowałem do lodówki i na drugi dzień, kiedy bezy "przeszły" smakiem kawy zniknął w kilka chwil :)
Składniki (torcik o średnicy ok. 24 cm):
Orzechowe blaty bezowe:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
Rant tortownicy o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Na dużą blachę do pieczenia wyłóż papier a na to połóż wysmarowany rant. Do tak przygotowanej formy wyłóż 1/3 masy i wyrównaj wierzch. Piecz bezę w 160 st przez ok. 35 minut.*
Upieczony blat ściągnij z papierem do pieczenia z blachy i nożem oddziel rant tortownicy od bezy. Na blachę wyłóż nowy papier do pieczenia i nasmarowany rant tortownicy. Upiecz tak 2 kolejne blaty.**
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 7 łyżek drobnego cukru (może być cukier puder)
- 2 łyżki kawy instant
Gotowym kremem przełóż torcik. 2/5 masy odłóż do dekoracji. Na dolny blat wyłóż równomiernie pół masy, która została na przełożenie. Przykryj to środkowym blatem i wyłóż pozostałą część masy. Na koniec połóż górny blat. Ciasto oblej z wierzchu polewą czekoladową.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- zmielone orzechy do oblepienia boków
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Smacznego :)
* Piekłem w 140 st. z termoobiegiem.
** Jeśli posiadasz 3 takie same formy to możesz upiec wszystkie blaty naraz.
Mmmmniam!;D cudny ten twój torcik
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie...
OdpowiedzUsuńprezentuje się wprost obłędnie..!
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie ! :-)
UsuńBajka! Fotogeniczny i pewnie smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich najlepszych fotomodeli ;-) Polecam :P
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) !
UsuńPiękne torcicho! :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie! Uwielbiam torty bezowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko !!!!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i przepis koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń