30.3.18

Babka soczyście cytrynowa

Tradycyjna babka ucierana z dodatkiem soku i skórki cytrynowej. Jest pyszna, delikatna i puszysta. To, że babka jest wilgotna zawdzięcza kwaśnej śmietanie. Cytrynowy smak pogłębia dodatkowo lekko kwaśny lukier. Ta babka to świetny pomysł na wielkanocny wypiek lub słodki podwieczorek. Przepis zaczerpnięty z książki "Moje Wypieki" Doroty Świątkowskiej.

Składniki (forma na babkę z kominem o pojemności ok. 1,5l):
  • 180 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przestając ucierać, wbijaj po jednym jajku. Dodaj sok i skórkę z cytryny, utrzyj.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Sypkie składniki dodaj do masy maślanej na przemian ze śmietaną w dwóch turach. Masę wymieszaj najlepiej szpatułką lub łyżką.

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną. Przelej do niej przygotowane ciasto (powinno zająć ponad 3/4 wysokości formy), wyrównaj. 
Piecz w 160-170 st.przez ok. 40-45 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Upieczoną babkę przestudź w formie, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Gotową babkę można polać lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru, skórki otartej z cytryny i 2-3 łyżek wrzątku.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz