5.12.16

Kruche pierniczki

Kruchutkie i chrupiące ciasteczka korzenne, które świetnie wpasowują się w świąteczny klimat ;-) Mogą spokojnie zastąpić tradycyjne pierniczki świąteczne, które potrzebują czasu aby zmięknąć. Ciasteczka z tego przepisu są do schrupania od razu po upieczeniu. Pięknie pachną przyprawą korzenną. Warto do zabawy z wykrajaniem ciasteczek zaprosić dzieci. Polecam ;) 


Składniki (ok. 50 pierniczków):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka przypraw korzennych do piernika
  • 1 kostka (200 g) masła; schłodzonego (można użyć margaryny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaj kawałki masła i rozetrzyj całość palcami do uzyskania czegoś w stylu kruszonki. Następnie dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć sprawnie ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 - 5 mm. Powycinaj foremką kształty i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niewielkich odstępach. Ciasteczka nie rosną zbyt dużo. Piecz w 200 st. przez ok. 12 minut do zarumienienia. Wystudź.

Smacznego ;)

1 komentarz: