26.1.16

Sernik królewski

Musiał się tutaj pojawić :) Pyszny sernik królewski na kruchym spodzie z dodatkiem kakao oraz masą twarogową z dużą ilością bakalii. U niektórych z Was pieczenie go na święta to pewnie już tradycja. U nas najczęściej piecze się zwykły sernik na kruchym spodzie, ale i o nim kiedyś Wam opowiem. Ten z tego przepisu jest wilgotny, nie za słodki i naprawdę pyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu.





Składniki (20 x 32 cm):

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej. Dodaj cukier, wymieszaj składniki. Wrzuć pokrojone w kostkę masło i posiekaj. Dodaj jajko i śmietanę, zagnieć sprawnie ciasto. Ciasto podziel na 2 równe części, każdą owiń w folię spożywczą i wsadź do zamrażalki.

Masa serowa:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • mała torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego
  • opcjonalnie bakalie (np. rodzynki, skórka pomarańczowa)
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawaj twaróg, ucierając przez cały czas masę. Na koniec wsyp budyń oraz bakalie wymieszane w łyżce mąki pszennej. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj całość.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj do formy na tarce o grubych oczkach, wyrównaj. Ciasto można lekko uklepać. Masę twarogową wylej na spód, wyrównaj. Drugą częścią ciasta zakryj górę, ścierając ją również na tarce o grubych oczkach.

Piecz ok. 70 minut w temperaturze 170 st. (funkcja góra-dół). Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego ;)

6 komentarzy:

  1. Obłęd! Tylko wywaliłabym te rodzynki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Fakt, nie każdy lubi rodzynki, ale można zamienić je innymi bakaliami lub nie dawać ich wcale ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. O jak pięknie wygląda! Założę się, że nikt z mojej rodziny nie pogardziłby takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń