1.12.15

Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający według mnie jest bezkonkurencyjny. Pięknie pachnie przyprawą korzenną. Przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych. Ze świątecznego stołu znika jako pierwszy, więc o czymś to musi świadczyć :) Po leżakowaniu piernik mięknie i rozpływa się w ustach. Sam proces wyrabiania ciasta nie jest skomplikowany i każdy da sobie  z nim radę. Fakt, że na piernik trzeba trochę poczekać, sam proces leżakowania w lodówce a później czas, przez który piernik kruszeje, może niecierpliwym przysporzyć zawrotów głowy. Jednak warto czekać te kilka tygodni na efekt końcowy. Ciasto na piernik najlepiej wyrobić kilka tygodni przed świętami. Im dłużej piernik dojrzewa, tym lepiej. Ja swoje ciasto zagniotłem na początku listopada, ale wyjdzie nawet wtedy, gdy zrobicie ciasto na tydzień przed świętami.
 
Składniki (na 3 pierniki o wymiarach 9 x 33 cm):
  • 500 g miodu
  • 250 g cukru (1 pełna szklanka)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka, rozbełtane
  • 3 opakowania przyprawy do piernika (1 opakowanie po 25 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml zimnego mleka
Sześć - cztery tygodnie przed świętami: 
Miód, cukier i masło podgrzej, mieszając do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Taką ciepłą masę wylej na mąkę pszenną, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Dodaj przyprawy, sól i rozbełtane jajka, wyrób mikserem lub drewnianą łyżką. Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku i wlej do masy. Całość starannie wymieszaj.

Wyrobione ciasto przełóż do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryj ściereczką i wstaw do chłodnego miejsca (np. do lodówki), by dojrzewało przez kilka tygodni.

Trzy - cztery dni przed świętami:
  • 3 słoiczki powideł śliwkowych (u mnie po 300g jeden)
Ciasto podziel na 3 równe części (ciasto z lodówki będzie dość twarde, ale dzięki temu dobrze się je zagniata). Każdą z nich wyłóż do osobnej formy z papierem do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 9 x 33cm) Piecz w 180 st. przez ok 40-50 minut (funkcja góra-dół). Wystudź. 

Chłodne pierniki przekrój wzdłuż na 3 części każdy (ostrożnie, żeby się nie złamały). Posmaruj każdą warstwę powidłami śliwkowymi, zachowując mały odstęp od brzegów (podczas obciążenia trochę powideł może się wydostać). Pierniki zawiń w papier do pieczenia i obciąż je równomiernie.  Takie obciążone pierniki odstaw na 3-4 dni do skruszenia (zmięknięcia). Po zmięknięciu pierniki polej ulubioną polewą.

Polewa:
  • 300 g czekolady (po 100 g na jeden piernik)
  • 120 g masła (po 40 g na jeden piernik)
  • posiekane orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Oblej pierniki i posyp posiekanymi orzechami. Gotowe pierniki zawinięte w papier do pieczenia (żeby nie wyschły) pozostaną świeże przez dobrych kilka tygodni.

Smacznego ;)

2 komentarze: