29.11.15

Szarlotka z połówkami jabłek

Najłatwiejsze ciasto z jabłkami jakie kiedykolwiek upiekłem. Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Waniliowe ciasto dzięki dodaniu serka homogenizowanego wychodzi delikatne i całość rozpływa się w ustach. Jabłek wcześniej nie kroimy na drobne kawałeczki, nie trzeba też ich wcześniej podpiekać i bez tego wyjdą miękkie. Ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do obierania kilku kilogramów jabłek ;)

Składniki (forma 21 x 37cm):

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, posiekaj. Dodaj serek i wyrób sprawnie gładkie ciasto. Owiń je w folię i schłodź w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Nadzienie:
  • 6 dużych, słodkich jabłek
  • cynamon do smaku
Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkuj i wyłóż dno formy do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i ułóż na cieście ciasno obok siebie (jak widać na zdjęciu poniżej).


Posyp cynamonem do smaku. Drugą część ciasta rozwałkuj na wymiar formy i przykryj nią jabłka.

Piecz w 180 st. przez ok. 80 minut (funkcja góra-dół). Kiedy ciasto wystygnie warto posypać je cukrem pudrem. 

Smacznego ;)

Przepis pochodzi z gotowaniecieszy.blox.pl

3 komentarze:

  1. Nigdy takiej nie robiłam! Czas nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i jaki prosty! :D

    OdpowiedzUsuń